17 mei 2024
Thumbnail voor Reizigers terughoudend met boeken van reis naar Midden-Oosten 

Reizigers terughoudend met boeken van reis naar Midden-Oosten 

Nederlandse vakantiegangers zijn terughoudend in het boeken van een vakantie naar het Midden-Oosten door de oorlog tussen Israël en Hamas. Vooral buurland Egypte blijft een heet hangijzer, blijkt uit een rondvraag van Reisbizz onder een groep reisagenten.  


"Op dit moment heb ik geen aanvragen meer voor het Midden-Oosten. Een aantal klanten die de wens hadden voor onder andere de Emiraten wachten nog even af door het conflict”, zegt Lianne Bloem, zelfstandig reisadviseuse van YourTravel. “Ook bestemmingen als Cyprus en Egypte vinden mensen 'spannend', omdat het dichtbij Israël ligt. Met name afgelopen herfstvakantie was hier wel een bezorgdheid over. Gelukkig heeft niemand daar hinder van ondervonden.” Lianne merkt dat ze sinds begin oktober geen nieuwe aanvragen meer heeft ontvangen voor het Midden-Oosten.  

Toch geannuleerd
Jolanda de Koning, zelfstandig reisadviseuse bij Apollo at Home, zegt dat reizigers die naar Egypte gaan voor een moeilijke keuze staan. “Ik heb klanten die naar Egypte zouden gaan. Zij hebben dat -ondanks hoge annuleringskosten - geannuleerd omdat ze te bang waren om te gaan.” Dat niet alle reizigers zich laten afschrikken blijkt ook bij Jolanda. “Momenteel heb ik klanten in Jordanië zitten. Zij genieten echt van hun vakantie. Ondanks dat het onrustig is in de regio merken zij daar weinig van.”  

Anja Heus, persoonlijke reisspecialist van The Travel Club, sluit zicht bij Jolanda aan en vertelt aan Reisbizz dat de aanvragen voor de Verenigde Arabische Emiraten door blijven lopen. “Echter voor Egypte zie je het stilvallen. Mensen die al geboekt hebben zijn wat onzekerder geworden en bellen wat vaker. Dat geldt ook voor Jordanië: mensen die geboekt staan gaan wel, maar zijn ook wat onzekerder.” Een soortgelijk beeld schetst ook Anne de Zwart, zelfstandig reisadviseuse bij Personal Touch Travel. “Momenteel zijn er klanten van mij in Egypte. Zij vonden het erg spannend om te gaan en hadden veel extra vragen omtrent de veiligheid. Maar uiteindelijk, nadat ik de ongerustheid weg kon halen, zijn ze toch vertrokken.” Anne merkt dat de aanvragen van landen in het Midden-Oosten zijn teruggelopen sinds de oorlog.  

Geprofiteerd van lagere bezoekersaantallen
Anja Bos, Travel Manager bij True Places Travel, merkt ook enige terughoudendheid onder klanten. “Ik had klanten die onlangs in de herfstvakantie wilden annuleren voor de fly-drive Jordanië. Mijn agent bevestigde dat er geen extra spanningen zijn in Jordanië. Ondanks dat ik de vrees wel kon begrijpen (de plaatsen aan de Dode Zee liggen amper 30 km van Israëlisch grondgebied), hebben we de klanten kunnen overtuigen wel te gaan. Ze zijn super tevreden en enthousiast teruggekomen, zijn heel gastvrij ontvangen en hebben eigenlijk ook geprofiteerd van de lagere bezoekersaantallen in de toeristische trekpleisters zoals Petra.”  Overigens merken niet alle reisagenten precies hetzelfde. Riks de Jong, laat aan Reisbizz weten dat het onverwacht druk blijft met aanvragen naar het Midden-Oosten. “Ver boven 2022.”