5 maart 2024
Thumbnail voor Richard Ruiter Flow Reizen: Elke dag sta ik met pijn in mijn buik op

Richard Ruiter Flow Reizen: Elke dag sta ik met pijn in mijn buik op

WEERT - Voor Flow Reizen is het twee voor twaalf. Voor het reisbureau die het mogelijk maakt om de wereld te bereizen voor reizigers met een lichte beperking, is het een hard gelag om de verschillende bestemmingen weer op oranje te zien springen. “Elke dag sta ik met pijn in mijn buik op, en dat al 16 maanden lang”, deelt directeur en oprichter Richard Ruiter.


In 2016 werd Flow Reizen uitgeroepen tot beste Nederlandse reisorganisatie voor aangepaste reizen. Met 165 reisbegeleiders en zes mensen op kantoor viert de reisorganisatie inmiddels hun dertigjarig bestaan. “De reizen zijn weer in volle gang. Op het moment zijn er verschillende groepen vertrokken naar Normandië, Toscane en Kaprun in Oostenrijk”, vertelt Ruiter in gesprek met Reisbizz.nl. “Wij hebben een trouwe doelgroep, onze reizigers hebben een blind vertrouwen in ons. Naast de verkoop van reizen vervullen wij ook een rol van maatschappelijk werker en socioloog.”

Opnieuw annuleringen
Schrijnend is de huidige situatie voor de reisindustrie met de aldoor veranderende kleurcodes. “Ik kan me boos maken over de systemen die hier in Nederland niet goed werken”, gaat Ruiter verder. “PCR-testen waarvan de uitslagen niet op tijd binnenkomen, QR-codes die niet werken, geen mogelijkheid om op tijd een testafspraak te maken. Dat zorgt voor veel verdriet en onbegrip, juist bij reizigers uit onze doelgroep. Wij zijn zeker vier van de acht werkuren per dag bezig met het geruststellen van ongeruste reizigers. Er is veel te weinig aandacht voor mensen met een beperking in de samenleving.”

Groepsreis Rhodos 

Ruiter stelt dat de reisorganisatie op een kritiekpunt afstevent. “Laat ik voorop stellen dat onze branche de meest positieve branche is die er bestaat. Maar ik vind dat wij ons de afgelopen 16 maanden te stil hebben gehouden. Vanmorgen vroeg kregen wij het bericht dat de reizen naar Ierland, Schotland en Macedonië geen doorgang konden vinden. Weer annuleringen waarbij we binnen twee weken het geld terug moeten storten. Dit zijn grote schadeposten op het moment.”

Reizen in een bubbel
“Wanneer er in de media iets over reizen wordt geplaatst zien wij vaak plaatjes van overvolle stranden waar jongeren feest vieren”, vervolgt Ruiter. “Ik blijf erbij dat reizen op een veilige manier kan plaatsvinden. Het gaat nogmaals over het gedrag wat je toont. Onze groepen reizen in een eigen bubbel, op plekken waar het rustig is. Wij zoeken juist de natuur op.”

In het door hemzelf geschreven boek ‘De grote Flowreis’, deelt Ruiter de reisverhalen van Flow met kleurrijke foto’s. Het boek is te koop via de website van Flow Reizen voor 29,50 euro.

Reisleiding van Flow Reizen