20 april 2024
Thumbnail voor Sector vraagt kabinet om vliegtaks te investeren in duurzame luchtvaart

Sector vraagt kabinet om vliegtaks te investeren in duurzame luchtvaart

SCHIPHOL - Een groep bedrijven binnen de Nederlandse luchtvaartindustrie vraagt de overheid om een flink deel van de vliegtaks, die het kabinet wil ophalen, te investeren in de ontwikkeling van schonere brandstoffen voor de luchtvaart en naar een fonds voor omwonenden. Dat schrijven 33 bedrijven en organisaties uit de luchtvaartsector in een brief aan minister Kaag van Financiën, meldt BNR.


De sector vraagt om €400 miljoen van de verwachte opbrengst van €600 miljoen te herinvesteren in de ontwikkeling van schonere kerosine en een fonds voor omwonenden, waaruit geluidsisolatie betaald kan worden. Daarnaast zou het geld gebruikt kunnen worden voor de verduurzaming van het taxiën op Schiphol.

Marnix Fruitema, voorzitter van luchtvaartkoepel Barin, laat weten dat er weinig vertrouwen is in het feit dat het kabinet het geld van de vliegtaks terug in de sector zal investeren. "Normaliter gaat die opbrengst zo de schatkist in en zien we er weinig van terug. Er is nu duidelijk in het regeerakkoord vastgesteld dat een gedeelte van die opbrengsten naar de verduurzaming van de luchtvaart zou gaan, en daar willen we deze regering graag aan helpen herinneren", aldus Fruitema.

Door te herinvesteren wordt een sigaal afgegeven dat het kabinet achter de luchtvaart staat. "Daar heeft het tot dusver nog aan ontbroken", vervolgt de Barin-voorzitter.

Mocht het kabinet weigeren, dan zal het voorstel in september weer op tafel komen als de sector met de minister in gesprek gaat. "Dan komt dit naast de voorgestelde krimp van Schiphol ook op tafel om te bespreken. Maar ik zou niet weten waarom ze zouden weigeren, want het zou een mooie investering in de toekomst zijn", besluit Fruitema.