21 november 2024
Thumbnail voor Skiën in Canada, gekkenwerk of prima te doen? Else Schepers doet verslag

Skiën in Canada, gekkenwerk of prima te doen? Else Schepers doet verslag

SCHIPHOL - Reizen is tegenwoordig een hele onderneming. Voor reizigers een uitdaging en een onzeker avontuur, waar niet iedereen open voor staat. Om te laten zien dat reizen daadwerkelijk kan, was Else Schepers, eigenaresse van skitouroperator WintersportCanadaAmerika, voor een lang weekend op reis naar Canada. Op Reisbizz.nl doet Else verslag van de reis.

“Voorheen bestond de vakantie voorpret uit heerlijk inspiratie opdoen over je bestemming, nu betekent het vooral een voorstudie van welke documenten vereist zijn om probleemloos op je bestemming aan te komen. En dat is een jungle aan nieuwsberichten en informatiebulletins op officiële kanalen die lang niet altijd hetzelfde beeld schetsen van de actuele situatie.

Dus wat doe je als een skitouroperator bent voor Canada en Amerika en je je klanten zo goed mogelijk wilt informeren over de huidige gang van zaken? Simpel. Je reist zelf af naar de Canadese sneeuw om zo het hele proces van inreizen zelf te ervaren. Vanaf de start op Schiphol tot de aankomst in Banff.  Antwoorden zoeken op vragen als: moet je extra tijd reserveren voor het doorlopen van diverse procedures? Zijn er zaken waar je je vooraf  beter op kunt voorbereiden? Welke documenten moet je paraat hebben? En welke informatie wordt er aanvullend gevraagd?

En daarom stapte ik 16 december samen met Josee Schouten (Travelinspirations) in het vliegtuig van Air Canada om via Toronto naar Calgary te vliegen. Het laatste traject naar Banff werd voltooid met een huurauto van National/Alamo.

Schiphol
De incheck verloopt soepel want we hebben alle benodigde extra reisdocumenten bij de hand, zoals het Engelstalige reiscertificaat van de PCR-test, de QR-codes van de vaccinaties en we hadden alles al keurig ingevuld in de ArriveCAN-app. De ETA van de vorige Canadareizen is nog geldig dus alle documenten zijn in orde. De incheck gaat zonder problemen en we hebben ruimschoots tijd voor een koffiestop alvorens te boarden.

Toronto
Na 8 uur vliegen maken we onze eerste stop in Toronto. Vanuit daar vliegen we naar Calgary. Transferpassagiers mogen als eerste van boord bij Air Canada, waardoor we ons meteen kunnen registreren bij één van de selfservice douanemachines, gevolgd door een snelle blik en goedkeurende laisser passer van een levende douane-beambte.  Easy peasy so far, we zijn officieel in Canada!

De volgende halte leidt ons naar een dame die ons opvangt en ons vriendelijk doorverwijst naar de testhoek, 10 meter verder. Er staat een kleine rij, wat ons de tijd geeft om de QR-code te scannen van het Healthcheck Center en de gevraagde gegevens in te voeren. Eén registratie voor ons beiden volstaat. Het hele proces - vanaf het moment dat we voet op Canadese bodem zetten tot het testen - duurt zo’n 40 minuten. Er rest ons nog genoeg tijd voor de doorverbinding naar Calgary.

Calgary
Vanaf Calgary Airport pakken we de huurauto om door te reizen naar onze eindbestemming Banff. Daar checken we in bij ons hotel. Slapen. Eindelijk. De volgende ochtend staan we hoopvol op en openen de mailbox. Helaas, nog geen testuitslag. Dus dat wordt zelfisolatie in onze hotelkamer, zoals de Canadese regering voorschrijft. Niet fijn, maar we willen zelf ook onze Canadese vrienden tegemoet treden met de verzekering dat wij geen virusdrager zijn. Niet dat er een coronapolitie is die ons in de gaten houdt. De verantwoordelijkheid om de regels op te volgen ligt volledig bij de reiziger. We vragen ons hardop af hoe onze klanten hier mee omgaan, want één dag is te doen, maar stel dat je drie dagen moet wachten?

Met de uit Nederland meegenomen zelftest weten we dat we negatief zijn en gelukkig krijgen we na een dagje relaxen, Netflixen en bijkomen van de jetlag ’s avonds de Canadese bevestiging in de mail. YES, we kunnen en mogen de deur uit!  Onze relaties van SkiBig3 en Banff Lake Louise Tourism zijn opgelucht en verwelkomen ons met een diner. Met een omweg lopen we naar het restaurant zodat we even extra kunnen genieten van de wandeling. Heerlijk om de ijskoude maar o zo lekkere vrieslucht van Banff op te snuiven en de levendigheid in de hoofdstraat te zien! Hier is het business as usual! Banff zoals we het kennen, maar dan met mondkapje en muts op.

“Dat is waarom ik een Skitouroperator ben!”
De volgende dag in Banff gebruiken we om te doen waar onze gasten voor komen: skiën! En om eerlijk te zijn, ook voor ons is het inmiddels 22 maanden geleden dat we onze laatste skisensaties hebben beleefd. Dus reken maar dat we er zin in hebben! We bezoeken twee van de drie SkiBig3 skigebieden: Mount Norquay en Sunshine Village. In beide gevallen krijgen we pas toegang tot het skigebied na het passeren van de controlepost die ons checkt of we voldoen aan de geldende 2G-regel middels check van de Internationale QR-code en identiteitsbewijs.

Met een nu al duizelingwekkende sneeuwhoogten (meer dan 3 meter!) en verse vlokken die op ons neerdalen, dalen we gillend als kleine kinderen over de poederpistes. Een sensationele ervaring. Puur genot. ‘Dit is waarom ik een skitouroperator ben’, verzucht ik gelukzalig na een fantastische afdaling door de vederlichte sneeuw.

De reis terug naar Nederland
De ochtend van ons vertrek hebben we een laatste meeting met een lokaal testcentrum. Zij bieden antigeentesten en PCR-testen aan en met de aanstaande nieuwe regel dat je moet testen voor vertrek naar Nederland, maken we een afspraak voor een kortingstarief voor onze reizigers. Vervolgens rijden we naar Calgary. Deze belachelijk korte trip nadert zijn einde als we 3 dagen na onze inreis alweer voor de incheckbalie van Air Canada staan op de luchthaven van Calgary.

Online inchecken is niet mogelijk vanwege de check op de coronareisregels. De grondstewardess vraagt ons om een recente PCR-test. Huh? Waarvoor dan? Die is (nog) niet nodig om terug te reizen naar Nederland. We verzoeken haar vriendelijk om de informatie nog eens na te lezen. Heeft ze zich misschien vergist? Ze duikt weer met haar hoofd in de computer en na een minuutje corrigeert ze haar vraag. Sorry sorry, verkeerd land, verkeerde regels. Terwijl we haar vergissing met een vergeeflijke glimlach wegwuiven realiseren we ons dat het grondpersoneel er inmiddels een hele kluif aan heeft om voor elke nationaliteit de juiste reisregels te checken. En zien we hoe belangrijk het is dat de reiziger goed op de hoogte blijft van de allerlaatste reisregels om waar nodig te corrigeren.

Is de lol van het reizen nog aanwezig? Hell yeah!
Met een lawine aan waardevolle ervaringen keren we terug naar ons eigen land, dat inmiddels in lockdown is gegaan. Wat betekent dat voor het reisgedrag en belangrijker nog, wat betekent dat voor het sentiment van onze gasten die nog gaan afreizen? Meer dan ooit wil de klant weten waar ie aan toe is en hoe de situatie ter plaatse is. Met onze eigen ervaringen gaan we elke klant persoonlijk informeren en mogelijke angsten en onzekerheden wegnemen of toelichten. Want reizen op zich is niet gevaarlijk.

Met alle voorzorgmaatregelen durf ik te beweren dat het net zo ‘veilig’ of ‘gevaarlijk’ is als thuisblijven. In beide gevallen geldt: respecteer de regels, wees voorbereid en wees alert. Dat maakt het wel minder zorgeloos dan vroeger maar dat betekent ook dat wij onze toegevoegde waarde als reisorganisator meer dan ooit kunnen tonen. Wij proberen optimaal te anticiperen op mogelijke vragen en twijfels bij onze klanten, om rust en zekerheid te bieden. Om het opwindende ik-ga-op-skivakantie-gevoel te laten domineren. Want juist die sensaties van een perfecte skidag, een geweldige heliski-ervaring, een overweldigend mooi uitzicht zijn in deze nieuwe wereld absolute boosters voor lijf en geest. Ik heb dat nu zelf ook weer mogen ondervinden en dat gun ik al mijn klanten!”