24 juli 2024
Thumbnail voor ‘Sterke groei naar verre bestemmingen in januari 2024’

‘Sterke groei naar verre bestemmingen in januari 2024’

De maand januari van dit jaar laat een groei van negen procent zien ten opzichte van januari 2023. Dat blijkt uit de ANVR-Gfk Boekingsmonitor over die maand. “En dat terwijl de eerste maand van 2023 al een topmaand was”, aldus ANVR-GFK. Vooral naar verre bestemmingen is een sterke groei te zien. De groei in het aantal boekingen is in de afgelopen maanden wel iets afgenomen.

Australië, Noord-Amerika en Azië noteerden vorige maand dubbele cijfers. Bij Noord-Amerika is de groei redelijk verdeeld over Canada en de diverse regio’s van de VS. “Wat betreft Azië komt China weer goed terug richting de ‘oude’ pre-corona marktaandelen. Indonesië is met bijna 40 procent groei ten opzichte van een jaar geleden nu de meest gekozen Aziatische bestemming. Japan, Thailand, Maleisië en Vietnam noteerden dubbele cijfers. Israël en Jordanië zagen een forse terugval”, aldus het onderzoek.

In Europa zijn er voor de landen die in de top 3 staan flinke groeicijfers geconstateerd. In vergelijking met januari vorig jaar zag Spanje een groei van 10 procent, Frankrijk 15 procent en Duitsland 23 procent. “Verder is er in Europa een groei te zien voor vrijwel alle bestemmingen. Alleen Griekenland (-4 procent) en Zweden (-10 procent) deden het slechter dan in januari 2023.”

Vooruit boeken
Nieuw in het onderzoek van de ANVR en Gfk, is de boekingstermijn. Dus het aantal dagen tussen boeken en vertrek. “Gemiddeld boekte de klant in januari 128 dagen (bijna vier maanden) vooruit. Dit wijkt nauwelijks af van januari 2023.” In het onderzoek zijn de bestemmingen of continenten met de grootste verschillen op een rij gezet. “Voor Azië is de boekingstermijn bijvoorbeeld flink afgenomen. De boektermijn voor Duitsland ging van 112 naar 119 dagen. De groei van het land komt dus vooral door reizigers die de zomervakantie alvast hebben geboekt. Die groei hoeft dus niet te leiden tot méér vakanties, maar tot eerder geboekte vakanties.”

Bekijk hier de hele ANVR-Gfk Boekingsmonitor.