24 juni 2024
Thumbnail voor Steven van der Heijden (Corendon): prijzen vliegtickets verhogen

Steven van der Heijden (Corendon): prijzen vliegtickets verhogen

HILVERSUM - De prijzen van vliegtickets mogen, als het aan Steven van der Heijden ligt, omhoog per vlucht. Deze uitspraak deed de CEO en mede-eigenaar van Corendon in de podcast Geld of je Leven met Jeroen Smit. Er mag 50 of 75 euro per ticket in heel de Europese Unie bij de prijs worden opgeteld. "Op zijn minst de helft van dat geld moet je gebruiken om technologie te verduurzamen, van hyperloop tot vliegtuigbrandstof."


Van der Heijden vindt dat touroperators, zoals zijn eigen Corendon, doorgaans een stuk ambitieuzer zijn als het gaat om duurzaamheid dan luchtvaartmaatschappijen. "Wij zien echt wel dat de extra maatschappelijke kosten van vliegen moeten worden berekend in de prijs", vindt hij.

Die voorgestelde hogere prijs zal het aantal vluchten omlaag brengen, verwacht hij. "Als ceo moet ik klanten bewust maken van duurzaamheid", zegt hij in de podcast.

Treinen
Om mensen in de trein te krijgen moeten treinreizen op bestemmingen tot zo'n 700 kilometer goedkoper zijn dan vliegen. "Je moet op z’n minst een vergelijkbaar bedrag ervoor betalen. Dat dwingt mensen tot duurzame keuzes. Nu is duurzaam duur", vervolgt hij. Het tempo waarop spoorcapaciteit wordt uitgebreid mag wat hem betreft dan ook fors omhoog.

De mogelijkheid om uitstoot van vliegtuigen te compenseren doet bijna niemand, vertelt hij. In verplicht compenseren ziet hij niks, omdat mensen dan op vakantie gaan met een andere touroperator. Het werkt alleen als iedereen zich eraan houdt.