17 mei 2024
Thumbnail voor Studiereis Noorwegen Buro Scanbrit: Een aaneenschakeling van hoogtepunten

Studiereis Noorwegen Buro Scanbrit: Een aaneenschakeling van hoogtepunten

SCHIPHOL – Eindelijk na 2,5 jaar wachten, vertrok reisspecialist Buro Scanbrit met een groep enthousiaste reisagenten om een roadtrip door Noorwegen te maken. De vlucht met KLM naar Bergen vertrok vroeg in de ochtend op woensdag 7 september. Reisbizz.nl vroeg Michel Houmes, manager retail bij Buro Scanbrit naar zijn ervaringen, lees hier een reisverslag.


Op Schiphol heerste om 05.30 uur nog een serene rust en na 30 minuten zijn we de security gepasseerd. Van een chaotische situatie was op dit moment gelukkig geen sprake. We startten onze studiereis zonder lange wachtrijen en hebben daardoor voldoende tijd voor een kop koffie en een eerste kennismaking met elkaar. Na aankomst op de luchthaven van Bergen reden we met onze huurauto’s richting het centrum van de stad voor een stadswandeling. Bergen kent ruim 200 regendagen per jaar. Maar niet als wij er zijn! De zon staat hoog aan de hemel en de lucht is vrijwel strak blauw.
Na de stadstour rijden we in twee uur naar de plaats Voss, waar de gondola ons naar hogere sferen bracht voor ons eerste diner. Het eerste hoogtepunt van de velen die nog zullen volgen.

Vergezichten en watervallen
Na een goede nachtrust in de vakantiewoningen van Voss Resort, is het heerlijk wakker worden met een fantastisch uitzicht. We vervolgen onze reis naar Flåm waar we een rit maken met de Flåmsbana, één van de steilste spoorwegen ter wereld. Het traject van Flåm naar Myrdal is 20 km lang en heeft een hoogteverschil van bijna 900 meter. Tijdens de rit worden we getrakteerd op schitterende vergezichten en prachtige watervallen.

ZIP-line
De terugweg naar Flåm doen we op een bijzonder avontuurlijke manier. Met de nieuwe ZIP-line suizen we over een lengte van bijna 1400 meter naar beneden. Wow!! Enkele deelnemers overwinnen hier zelfs hun hoogtevrees. De laatste kilometers terug naar het dorp Flåm doen we op de mountainbike. Gelukkig gaat de weg downhill en kunnen we genieten van de diverse watervallen die we passeren. Via het uitkijkpunt Stegastein en de Auerlandsveien, één van de 18 “Nasjonale Turistveger”, rijden we naar Kaupanger. In deze plaats ligt het Vesterland Resort waar wij overnachten.

Gletsjerhike
In de omgeving van Kaupanger ligt de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het vasteland van Europa en een absolute “must-see”. Eén van de veel geboekte activiteiten in deze omgeving is een gletsjerhike. Via een korte boottocht over het gletsjermeer en een flinke wandeling over stenen komen we aan bij de Nigardsbreen. Na de hoognodige instructies stappen we op het ijs voor een onvergetelijke ervaring.

RIB boot
We vervolgen onze roadtrip naar Balestrand, waar het volgende avontuur op ons wacht. Eén van de spectaculaire manieren om de fjorden te bezichtigen is met een RIB boot. Met 600 pk achter de boot scheuren we met zo’n 90 km per uur over het vlakke water van de Sognefjord langs watervallen en uitzichten op de besneeuwde bergtoppen.
We overnachten in het Kviknes Hotel. Vanuit vrijwel iedere kamer heb je een prachtig uitzicht over de fjord.

Loen Skylift
We vervolgen onze roadtrip en rijden vanuit Balestrand naar Geiranger met een tussenstop in Loen. Onderweg worden we alweer getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Deze route en het Gaularfjellet Utsikten (uitkijkpunt) doen niet onder voor de welbekende (en druk bezochte) Trollstigen. In Loen zoeken we het met de Loen Skylift weer hogerop. Dit is één van de steilste gondelliften ter wereld.

Besef van tijd kwijt
Het is inmiddels de vijfde dag van deze studiereis en voor vrijwel alle deelnemers voelt het alsof we al weken onderweg zijn. Zoveel indrukken en ervaringen opgedaan, waardoor je het besef van tijd bijna kwijt raakt. Vanuit Geiranger nemen we de ferry naar Hellesylt. Gedurende een uur varen we door de indrukwekkende Geirangerfjord en passeren we de Seven Sisters waterval. In deze tijd van het jaar zijn er echter weinig “Sisters” aanwezig. Wil je de waterval in volle kracht zien dan is het voorjaar of begin van de zomer een betere periode.

Venetië van het noorden
Via Stranda, rijden we naar de laatste plaats van deze roadtrip, Ålesund. Deze stad wordt ook wel eens het Venetië van Noorwegen genoemd, vanwege de kanalen in het centrum. Verken de stad vanaf het water in een kajak.
Na 6 dagen moeten we helaas weer afscheid nemen. Alle deelnemers zijn het er unaniem over eens. Noorwegen is zonder twijfel de mooiste bestemming van Europa en heeft het hart van hen gestolen. Iedereen zou minstens één keer in zijn leven een (rond)reis door Noorwegen moeten maken!