25 juni 2024
Thumbnail voor Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

Het vorige nationale record van 51 graden, in 2016 genoteerd in de woestijn van deelstaat Rajasthan, stond op 51 graden. Dinsdag werd in New Delhi een recordtemperatuur van 49,9 graden gemeten, een record dat de dag erna al is overtroffen. De mijlpaal van meer dan 50 graden voor de miljoenenstad werd woensdagmiddag door het weerbureau van de regering in de buitenwijk Mungeshpur in Delhi genoteerd.

Hittegolf
Noord-India kampt al wekenlang met een aanhoudende hittegolf. In India is daarvan sprake als de temperatuur boven de 45 graden uitkomt. Door de extreme hitte zijn scholen in verschillende steden gedwongen gesloten en lopen mensen die buitenshuis werken een groter risico op zonnesteek.

India en buurland Bangladesh werden zondagavond ook getroffen door de krachtige cycloon Remal. Het dodental als gevolg van hevige regenbuien is inmiddels opgelopen tot 65, lieten overheidsfunctionarissen woensdag weten. Volgens de directeur van het Bangladesh Meteorological Departement was de cycloon "een van de langste in de geschiedenis van het land" en zou deze veroorzaakt zijn door de klimaatverandering.