16 september 2024
Thumbnail voor Terugval in boekingen in maand juli: ‘In afgelopen maanden al afvlakking van groei’

Terugval in boekingen in maand juli: ‘In afgelopen maanden al afvlakking van groei’

Uit de boekingsmontitor van de ANVR/GfK blijkt dat in de maand juli van dit jaar een terugval in het aantal boekingen heeft plaatsgevonden. Vergeleken met juli vorig jaar werden er twee procent minder boekingen gemaakt.

“De daling van het aantal boekingen komt niet onverwacht”, meldt de ANVR. “In de afgelopen maanden zagen we al een geleidelijke afvlakking van de groei. In juli boekte de klant iets meer dan twee maanden vooruit. Dat is vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar, dus van gemiddeld  langer of juist korter vooruit boeken is geen sprake. Per saldo loopt de markt in de eerste 7 maanden nu 4 procent voor op dezelfde periode in 2023.”

Kijkend naar de bestemmingen vallen vooral de bestemmingen buiten Europa op: Noord- en Zuid-Amerika, Australië/Nieuw-Zeeland noteren dubbele cijfers wat betreft een daling in het aantal boekingen. Azië doet het met een plus van 14 procent daarentegen goed, met Indonesië en Thailand als grootste groeiende bestemmingen, maar rekening moet worden gehouden met een langere boektermijn als oorzaak van de groei.

Binnen Europa valt op dat met name de Nordics (Denemarken, Zweden en Noorwegen) na een sterke groei in het afgelopen jaar, nu even gas terugnemen. De grootste daling is echter bij Tsjechië (-43 procent). Portugal noteerde in de maand juli de grootste stijging 20 procent. “Ook Portugal ziet de boektermijn flink stijgen; het is dus de vraag of per saldo meer boekingen dit jaar komen of dat er eerder is geboekt”, aldus de ANVR.