17 april 2024
Thumbnail voor Tessa de Bruijn start Gravel Bike reizen in Zuid-Afrika: ‘Walhalla voor gravelfietsers’

Tessa de Bruijn start Gravel Bike reizen in Zuid-Afrika: ‘Walhalla voor gravelfietsers’

ENS - Tessa de Bruijn, eigenaresse van kleinschalig reisbureau Jouw Afrika Reis, start samen met haar vader en zijn goede vriend een nieuwe initiatief: Gravel Afrika. Hiermee organiseren zij Gravel Biking reizen in Zuid-Afrika. “Onderweg zul je versteld staan over hoe afwisselend het landschap in Zuid-Afrika is”, vertelt Tessa in gesprek met Reisbizz.


De 29-jarige Tessa is haar hele leven met niets anders bezig dan met reizen. “Sinds mijn achttiende reis ik ongeveer full time de hele wereld over en sinds twee jaar woon ik in een campervan in Europa. Tussendoor breng ik veel tijd door in Zuidelijk en Oost-Afrika.” Haar liefde voor het continent ontstond toen zij acht jaar geleden kitesurfles gaf in Langebaan, één uur rijden van Kaapstad. “Sindsdien ben ik verslaafd. Mijn man heb ik daar ook ontmoet, hij is Zuid-Afrikaans.”

Begin januari 2019 startte ze haar eigen kleinschalige reisbureau Jouw Afrika Reis en is ze aangesloten bij de VvKR. “Mijn ouders kwamen mij opzoeken in Zuid-Afrika en ik stelde hun hele reis samen. Ik besefte me hoe leuk het was om dat te doen voor andere mensen. Toen ik erachter kwam dat je dit werk online kunt doen vanuit iedere locatie op de wereld, wist ik dat ik dit wilde gaan doen. Mijn opleiding Event en Organisatie heeft mij een goede basis gegeven om het op te kunnen zetten en met mijn ervaring aan reizen heb ik voldoende kennis.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Samen met haar vader Rene en zijn goede vriend Harold start Tessa een nieuw initiatief. “Gravel Afrika organiseert Gravel Biking reizen. Nu eerst alleen in Zuid-Afrika, maar we zijn bezig met Namibië, Kenia en Tanzania. Maar dat zal waarschijnlijk in 2024 gelanceerd worden.” Volgens Tessa wordt alles voor de fietsers geregeld. “Van prachtige routes tot fijne accommodaties en zo nu en dan een activiteit. Tijdens de reis fiets je van lodge naar lodge over uitdagende bergpassen en door uitgestrekte landschappen. Onderweg zul je versteld staan over hoe afwisselend het landschap in Zuid-Afrika is.” Tessa denkt dat hier zeker behoefte aan is. “De gravelwereld groeit snel en in Europa zijn er al honderden fietsreizen mogelijk. In Zuid-Afrika is dit nog niet het geval, terwijl het echt een walhalla is voor gravelfietsers.” Op iedere reis is een lokale en een Nederlandse gids aanwezig. Maart 2023 staat de eerste reis gepland.

Hoopvol 2023
Tessa verwacht dat het komende jaar drukker gaat worden dan 2022. “Eerlijk gezegd heb ik me aan het einde van de coronacrisis wel afgevraagd of het weer goed zou komen, dat vond ik wel spannend. Toch verwacht ik dat dit jaar nóg beter gaat worden dan het afgelopen jaar. Ik heb veel tijd gehad om na te denken welke richting ik precies op wil met mijn reisbureau. Ik heb met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is dat het geld wat je uitgeeft tijdens een reis terecht komt bij de juiste mensen. Hoe fijn is het dat jouw reis ervoor zorgt dat mensen hun kinderen naar school kunnen laten gaan of dat er elke avond een warme maaltijd op tafel staat. Ik vind dat wij als reisorganisaties daar verantwoordelijkheid voor moeten nemen en zorgvuldig om moeten gaan met welke partners we samenwerken.”