19 juli 2024
Thumbnail voor Ticketprijzen Lufthansa Group verder omhoog door milieuheffing

Ticketprijzen Lufthansa Group verder omhoog door milieuheffing

Omdat de kosten van klimaat- en milieumaatregelen voor de luchtvaartsector in de komende jaren veel hoger worden, voert de Lufthansa Group een milieutoeslag in. Passagiers van de maatschappijen van de Duitse luchtvaartgroep, waaronder ook Brussels Airlines, gaan daardoor tussen de 1 en 72 euro extra betalen per vlucht.

De toeslag wordt bij boekingen vanaf woensdag 26 juni ingevoerd voor alle vluchten die na 1 januari 2025 uit Europa vertrekken. Het exacte bedrag van de toeslag is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de geboekte reisklasse. “Wij kunnen de steeds verder toenemende kosten als gevolg van de regelgeving niet meer zelf dragen”, zo meldde de Lufthansa Group dinsdag.

De luchtvaartgroep noemt meerdere redenen voor de toeslag. Allereerst de verplichte bijmenging van Sustainable Aviation Fuel. Van de Europese Unie moeten maatschappijen vanaf volgend jaar verplicht 2 procent SAF gebruiken, een percentage dat oploopt naar 6 procent in 2030, 20 procent in 2035 en 70 procent in 2050. Het gebruik van SAF is veel duurder dan reguliere kerosine.

Daarnaast worden er aanpassingen gedaan aan het EU Emissions Trading System (EU ETS) voor de luchtvaart. Daardoor moeten luchtvaartmaatschappijen de komende jaren fors gaan betalen voor de CO2-uitstoot die hun vluchten uitstoten. Ook dat maakt vliegen duurder. Verder noemt het bedrijf nog het ICAO Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) als factor.

Naar verwachting zullen meer Europese luchtvaartmaatschappijen het voorbeeld van de Lufthansa Group gaan volgen. De groep bestaat, behalve uit Lufthansa en Brussels Airlines, onder meer ook uit SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Edelweiss en Eurowings.