19 juli 2024
Thumbnail voor Tim van der Wel vanuit Marokko: Door weg te blijven vergroten we enkel de schade

Tim van der Wel vanuit Marokko: Door weg te blijven vergroten we enkel de schade

MARRAKECH - De beelden van de hevigste aardbeving in Marokko in meer dan 100 jaar zijn de afgelopen dagen aan ons voorbij gekomen. Tim en Hilda van der Wel, eigenaren van Avila Reizen, verbleven op dat moment in Marrakech. Op LinkedIn deelt Tim hun verhaal en vraagt hij aandacht voor het feit om vooral naar Marokko te blijven reizen en hiermee de lokale economie te ondersteunen.


Hilda en ik hebben de gebeurtenissen op een zeer onwerkelijke manier ervaren. Dichtbij het vuur en toch ver weg. Toen het gebeurde verbleven we op een idyllische plek aan de Marokkaanse kust waar de aardbeving goed voelbaar maar niet beangstigend was. De dagen nadien verbleven we in Marrakech waar mensen flink zijn opgeschud en de nacht van de aardbeving op straat hebben geslapen, maar waar de schade en slachtoffers gelukkig beperkt zijn gebleven (al is ieder slachtoffer er één te veel).
Het epicentrum lag een 80 kilometer ten zuiden van Marrakech in het Atlasgebergte. Precies waar huizen en hele dorpjes erg fragiel waren, niet voorbereid op een aardbeving. Zoals zo vaak zijn de allerarmsten het meest getroffen. De schade is enorm en het dodental blijft nog altijd oplopen, op het moment van schrijven al bijna 3.000.

Pure Lifestyle Experiences
We hebben met de mensen die al in Marokko waren voor het afgelaste ‘Pure Lifestyle Experiences’ evenement als groep vele matrassen, lakens en levensmiddelen ingekocht om met een lokale hulporganisatie richting de dorpjes in de bergen te sturen. En we zijn samengekomen om geld in te zamelen (en te doneren) en te discussiëren over welke rol toerisme kan spelen in herstel en over toerisme als ‘Force for Good’ in het algemeen.

Leven wordt weer opgepakt
Nu het stof in Marrakech zelf is neergedaald gaat het leven hier voor de meeste mensen weer langzaamaan door. De mensen zijn weer druk aan het werk, de hotels en restaurants zijn open, toeristen wandelen alweer wat rond, en de Medina is nog net zo sprookjesachtig als voorheen. Als je het niet zou weten, zou je op de meeste plekken niet vermoeden dat hier enkele dagen geleden een aardbeving heeft plaatsgevonden, behalve dat er wat minder toeristen zijn dan gebruikelijk.
De locals zijn blij en dankbaar dat we er zijn, en ze vragen of we alsjeblieft de boodschap willen verspreiden dat Marrakech en Marokko veilig zijn om te bezoeken. Door weg te blijven vergroten we enkel de schade. Zelfs in het Atlasgebergte zullen spoedig de hotels weer opengaan.

Blijf vooral naar Marokko reizen
Marokko is een fenomenaal mooi land met een lange traditie van gastvrijheid en een uiterst hoog service niveau. De wens om hulp te bieden is groot, en graag verspreiden we de boodschap dat de beste hulp aan de ene kant middels organisaties is die zich inzetten voor lange termijn armoedebestrijding en hulp bij de wederopbouw van de bergdorpen (robuuster dan voorheen). Aan de andere kant door vooral naar Marokko te blijven reizen en daarmee de lokale economie te steunen.

Er zijn vele organisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding in Marokko. Een tip voor een prachtige organisatie waar we een persoonlijke link mee hebben is: https://lnkd.in/eyJarw8F