16 september 2024
Thumbnail voor Toerist overleden na instorting ijsgrot IJsland, twee mensen vermist

Toerist overleden na instorting ijsgrot IJsland, twee mensen vermist

Door het instorten van een ijsgrot in IJsland is een dode gevallen en zijn twee mensen vermist geraakt. De politie meldt dat een groep van 25 buitenlandse toeristen onder begeleiding van een gids bij het ongeluk betrokken was.

De politie meldt dat de groep bestaat uit personen van "verschillende nationaliteiten", zonder toe te lichten waar ze vandaan komen. Ze bezochten de gletsjer Breidamerkurjokull in het zuidoosten van IJsland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat Nederlanders bij het ongeluk betrokken zijn.

Tijdens het bezoek stortte een ijsgrot in. Vier personen kwamen vast te zitten onder het ijs. Twee van hen zijn gevonden. De politie verklaarde aanvankelijk dat die ernstig gewond waren, maar meldde later dat een van hen ter plaatse dood was verklaard. De gewonde is per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is "stabiel", aldus de politie.

De zoektocht naar de twee vermisten werd zondagavond tijdelijk opgeschort. Het was volgens de autoriteiten te donker en daardoor gevaarlijk voor de betrokkenen. "Een groot aantal reddingswerkers en hulpverleners heeft deelgenomen aan de operatie", zei de politie, eraan toevoegend dat de omstandigheden "moeilijk" waren. Maandag wordt verder gezocht.