19 juli 2024
Thumbnail voor Toeristen vanaf november onder strenge voorwaarden weer welkom in Israël

Toeristen vanaf november onder strenge voorwaarden weer welkom in Israël

JERUZALEM - Israël verwelkomt vanaf 1 november weer toeristen, mits zij een derde prik hebben gehad (een zogeheten boosterprik), of niet langer dan zes maanden geleden hun tweede coronaprik hebben ontvangen of recent hersteld zijn van COVID-19. Reizigers die daaraan voldoen, hoeven niet langer vooraf schriftelijk toestemming te vragen om het land binnen te komen. Wel blijft er ook voor hen een dubbele testverplichting gelden.


In Israël kan iedereen vanaf 12 jaar een derde prik krijgen, maar in de meeste andere landen zijn ze nog niet zover. De toeristische industrie in Israël heeft dan ook lauwtjes gereageerd op deze versoepeling en zegt nog geen significante toename in het aantal boekingen te zien.

Wie geen derde prik heeft, maar uiterlijk 180 dagen voor vertrek uit Israël (niet bij aankomst, maar bij vertrek) de tweede prik heeft ontvangen (of enige Janssen-prik), kan ook naar het land afreizen. Dus iemand die op 18 juni zijn tweede prik kreeg, moet daar 180 dagen bij optellen om te weten wanneer diegene het land verlaten moet hebben.  

Ook wie minimaal 11 dagen eerder en maximaal 180 dagen eerder positief is getest op corona, mag het land in. Voor deze reizigers geldt eveneens dat ze op de 180ste dag weg moeten zijn.

Testverplichting
Reizigers moeten straks nog steeds zowel in de 72 uur vóór vertrek als bij aankomst op Tel Aviv Ben Gurion Airport een PCR-test doen, en bij aankomst maximaal 24 uur in quarantaine totdat ze de uitslag van die tweede test ontvangen. Daaraan verandert niets. Ook moeten ze nog een online entry-formulier invullen, uploaden, uitprinten en meenemen op reis.

Ongevaccineerde buitenlanders en dus ook kinderen onder de 12 zijn nog niet welkom in Israël, tenzij ze speciale toestemming krijgen. Dan moeten ze wel twee weken in quarantaine.

Het bovenstaande geldt niet voor reizigers uit zogeheten ‘rode landen’, maar Nederland en België zijn momenteel niet rood. Voor groepsreizigers die in Israël als een ‘capsule’ functioneren zijn er weer andere regels. Raadpleeg een gespecialiseerde reisagent voor meer informatie daarover.