15 april 2024
Thumbnail voor Transavia start campagne tegen nachtsluiting Schiphol

Transavia start campagne tegen nachtsluiting Schiphol

Transavia is gestart met een publiekscampagne tegen het plan van Schiphol om de luchthaven in de nacht te sluiten. Nadat topman Marcel de Nooijer onlangs al de noodklok luidde met een groot interview in De Telegraaf, heeft de luchtvaartmaatschappij nu een video gepubliceerd waarin ze de nadelen van een nachtsluiting aan het publiek uitlegt.

In de 4 minuten durende video wijst Transavia op de negatieve gevolgen. Zo wordt het door een nachtsluiting volgens de maatschappij drukker aan de randen van de dag (’s avonds laat en ’s ochtends vroeg), terwijl omwonenden nu al tijdens die uren de meeste overlast ervaren. Ook worden vliegtickets een stuk duurder doordat de vloot minder efficiënt ingezet kan worden.

Verder wijst Transavia erop dat vertraagde vluchten door een nachtsluiting vaker naar luchthavens in het buitenland moeten uitwijken, bijvoorbeeld naar België en Duitsland, waar vandaan reizigers dan met de bus naar Nederland gebracht moeten worden.

Volgens de luchtvaartmaatschappij is het voor vermindering van de geluidsoverlast beter om te investeren in nieuwe, stillere vliegtuigen. Dat doet Transavia ook: vorige week nam ze de tweede Airbus A321neo in ontvangst en eind volgend jaar moet de helft van de Boeing 737-vloot op Schiphol door de modernere Airbussen vervangen zijn.