19 juli 2024
Thumbnail voor Treinreizen binnen Europa gemiddeld twee keer zo duur als het vliegtuig

Treinreizen binnen Europa gemiddeld twee keer zo duur als het vliegtuig

AMSTERDAM - Treinreizen binnen Europa zijn gemiddeld twee keer duurder dan vliegreizen, zo blijkt uit een nieuw rapport van Greenpeace. In het rapport worden de prijzen van trein- en vliegtickets op routes door heel Europa met elkaar vergeleken.


Ook voor reizen vanuit Nederland is het vliegtuig vaak de voordeligste optie, blijkt uit het rapport, al is het verschil iets kleiner. Op zeven van de acht onderzochte bestemmingen vanuit Nederland is het vliegtuig goedkoper dan de trein. De trajecten (van Amsterdam naar Londen, Kopenhagen, Warschau, Praag, Stockholm, Ljubljana, Nice en Berlijn) kosten met de trein gemiddeld anderhalf keer zoveel.

Op de volgende drie 'Nederlandse' trajecten is het prijsverschil tussen trein en vliegtuig het grootst: Amsterdam - Londen, Amsterdam - Nice en Amsterdam - Stockholm. Zo kost een treinkaartje van onze hoofdstad naar Nice gemiddeld drie keer zoveel als een vliegticket. Volgens het rapport is er één traject waarbij de trein goedkoper is: Amsterdam - Warschau.

In totaal zijn voor het rapport 112 routes binnen Europa onderzocht. In 79 gevallen wint het vliegtuig het van de trein qua prijs. Het prijsverschil is het grootst op het traject Barcelona – Londen. Een treinkaartje kost hier gemiddeld maar liefst tien keer zoveel als een vliegticket.

Greenpeace stelt dat reizen met het vliegtuig een stuk vervuilender is dan het reizen met de trein en zou graag maatregelen zien om het vliegverkeer binnen Europa in te dammen. Maar reizigers die het voordeligst uit willen zijn, kunnen voorlopig dus het beste voor het vliegtuig kiezen.