20 april 2024
Thumbnail voor TUI Group lanceert ‘Co-Lab Rhodos’: Griekenland moet duurzaamste bestemming ter wereld worden

TUI Group lanceert ‘Co-Lab Rhodos’: Griekenland moet duurzaamste bestemming ter wereld worden

RHODOS - TUI Group lanceert vandaag officieel het Co-Lab Rhodos. Deze samenwerking tussen de Griekse overheid, de Zuid-Egeïsche regio en TUI zal bijdragen aan de verduurzaming van de toeristische bestemming. Reisbizz.nl was donderdagochtend aanwezig bij de online persconferentie die werd gegeven om het project te presenteren en toe te lichten.


Bij de persconferentie waren gouverneur George Chatzimarkos, CEO van TUI Group Fritz Joussen en voorzitter van de Board of Trustees van de TUI Care Foundation Thomas Ellerbeck aanwezig. De toelichting over het Co-Lab concept werd vanuit Nederland gegeven door Melvin Mak, Group Head of Sustainable Business Transformation bij TUI.

Co-Lab
Als topbestemming zal Rhodos functioneren als testcase voor de innovaties die bij het Co-Lab horen. TUI Group, TUI Care Foundation en Rhodos hebben in kaart gebracht op welke gebieden zij de komende vijf jaar met partners zullen samenwerken. Het Co-Lab houdt concreet in dat er duurzame groei zal ontstaan door onder andere te besparen op natuurlijke hulpbronnen en het verbeteren van de infrastructuur. Participatie van de lokale bevolking wordt daarbij bevorderd door opleidingsmogelijkheden en het creëren van werkgelegenheden.

TUI hoopt dat het promoten van het cultureel erfgoed zowel de samenleving als het toerisme op het eiland ten goede zal komen. Door nieuwe concepten voor energie-, water- of afvalbeheer zal de ecologische voetafdruk van het toerisme op Rhodos sterk moeten verminderen. Het uiteindelijke doel is om Griekenland binnen vijf jaar te transformeren naar de meest duurzame bestemming ter wereld.

Volgens Fritz Joussen zal Griekenland op de lange termijn de winnaar zijn in deze crisis. “TUI heeft in de afgelopen jaren al laten zien dat zij enorme stappen kunnen zetten als het aankomt op duurzaamheid”, aldus Joussen. Het project gaat volgens hem niet om competitief zijn, maar om het begrip dat duurzaamheid ontzettend belangrijk is voor de industrie.

Investering
Gouverneur George Chatzimarkos benadrukte het belang van het investeren in duurzaamheid voor toekomstige generaties. “De verantwoordelijkheid die we allemaal hebben tegenover het milieu is het belangrijkst. Het belang dat de economie erbij heeft, komt op de tweede plaats.” Daarbij noemde hij dat de toerismesector verantwoordelijk is voor 97 procent van het bruto binnenlands product van Griekenland. Hij heeft vertrouwen in de samenwerking tussen TUI en Griekenland om deze duurzamer te maken.

Ook Vassilis Kikilias, de Minister van Toerisme van Griekenland, gelooft in de samenwerking. Daarnaast denkt hij dat de lokale bevolking ook kan meehelpen aan de verduurzaming van het eiland. “We zullen eerst beginnen met de kleinere doelen, daarna doorgaan met de grotere”, aldus Vassilis.

Aankomend seizoen
Naar verwachting zal Rhodos in begin maart opengaan voor toerisme. Het eiland zal vanaf dan het hele jaar geopend zijn met een digitaal coronapaspoort en de juiste maatregelen die ervoor zorgen dat toeristen veilig kunnen reizen.