20 april 2024
Thumbnail voor ‘Vakanties na corona duurder door grote vraag en hogere brandstofprijzen’

‘Vakanties na corona duurder door grote vraag en hogere brandstofprijzen’

ROTTERDAM - In het eerste jaar na corona zijn vakanties gemiddeld 11 procent duurder geworden ten opzichte van pre-coronajaar 2019. Vakanties naar Spanje zelfs met 25 procent. Dat blijkt uit een analyse van 10 miljoen prijzen van pakketreizen van alle aanbieders over de afgelopen drie jaar door review- en boekingssite Zoover.


Reizen naar Griekenland zijn met 19 procent gestegen de afgelopen drie jaar en voor de Canarische Eilanden en Mallorca betalen reizigers zelfs 28 procent meer. Alleen vakantieland Turkije is 4 procent goedkoper geworden. Turkije had meer last van de coronabeperkingen en nu ook weer van de oorlog in Oekraïne, wat volgens Judith Eyck, directeur van Zoover, de redenen zijn voor het dalen van de prijs. “Om het toerisme weer op gang te brengen zijn de reizen goedkoper en hebben veel hotels hun prijs verlaagd.”

Grote vraag naar meivakantie
Volgens de Zoover-directeur hebben de prijsstijgingen in de reisbranche twee redenen: “Er is een hoge vraag naar reizen in de komende meivakantie: van de boekingen is 80 procent voor die vakantie. Mensen hebben jaren binnen gezeten en nu ze weer op vakantie kunnen, willen ze weg. Door die enorme vraag stijgen de prijzen.” Daarnaast zijn de stijgende kerosineprijzen voor de luchtvaartmaatschappijen als gevolg van de oorlog in Oekraïne een belangrijke factor voor duurdere vakantieprijzen. Bij Transavia en KLM zijn die prijzen in de tickets verwerkt, waardoor die enkele tientjes duurder zijn geworden. “Daarom valt mij die 11 procent nog mee, ik had een grotere prijsstijging verwacht”, aldus Eyck.

Hogere reissom
Ondanks de hoge prijzen wil men nog steeds naar het buitenland reizen. Volgens Zoover zijn vluchten naar de Canarische Eilanden al bijna uitverkocht. Waar Nederlanders in 2019 gemiddeld 1426 euro uitgaven aan hun vakantie, is dat bedrag dit jaar opgelopen tot 1905 euro. Dat geldt ook voor een vakantie naar Turkije: gemiddeld 2028 euro ten opzichte van 1765 euro drie jaar geleden.