19 mei 2024
Thumbnail voor Vakbonden overhandigen petitie tegen nachtsluiting Schiphol

Vakbonden overhandigen petitie tegen nachtsluiting Schiphol

De luchtvaartvakbonden VNC (cabinepersoneel), VNV (piloten) en NVLT (vliegtuigtechnici) hebben dinsdagmiddag een petitie tegen een mogelijke nachtsluiting van Schiphol overhandigd aan de Tweede Kamer. De bonden vrezen dat een nachtsluiting vliegtickets veel duurder maakt, reizigers de grens overjaagt en voor minder werkgelegenheid zorgt.

De petitie werd in ontvangst genomen door de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Namens die commissie waren de Tweede Kamerleden Joost Eerdmans (JA21), Habtamu de Hoop (PvdA-GroenLinks), Willem Boutkan (PVV), Peter Grinwis (ChristenUnie), Pepijn van Houwelingen (FVD), Olger van Dijk (NSC), Cor Pierik (BBB) en Eline Vedder (CDA) bij de overhandiging aanwezig.

Het plan voor een nachtsluiting van Schiphol komt uit de koker van ex-interim-topman Ruud Sondag. Hoewel het nog onzeker is of die daadwerkelijk wordt ingevoerd, is men er in de luchtvaart wel zeer bezorgd over. Onlangs begon Transavia, dat er samen met de vrachtmaatschappijen het hardst door geraakt zou worden, al een publiekscampagne om de nadelen uit te leggen.

De luchtvaartsector vindt dat er beter ingezet kan worden op het vliegen met stillere toestellen om de overlast voor omwonenden te beperken.

Woensdag komt minister Harbers naar de Tweede Kamer voor een debat over de luchtvaart, waarin onder meer de toekomst van de sector besproken zal worden.