27 mei 2024
Thumbnail voor Van hoogtepunt naar hoogtepunt in Noord-Laos: ‘Als een aap door de jungle’

Van hoogtepunt naar hoogtepunt in Noord-Laos: ‘Als een aap door de jungle’

Reisbizz-redacteur Bibi Mol maakte eind 2023 een rondreis van twee maanden door Zuidoost-Azië. Het land waar ze het meest door verrast werd: Laos. In de laatste uitgave van Reisbizz Magazine vertelt Bibi over een aantal van haar backpackavonturen in Noord-Laos.

Na een kleine drie weken in het noorden van Thailand te hebben doorgebracht, is het tijd om door te reizen naar het volgende land van de reis. Met de bus rijden we via het Thaise Chiang Khong de grens van Laos over. Bij de grens overgang dien je een visum aan te vragen voor verblijf in het land. Zorg dat je hier genoeg cashgeld en een pasfoto bij je hebt voor een soepele start van je verblijf in Laos.

Als een aapje door de jungle
Vanuit het grensplaatsje Ban Houaxay starten wij met één van de hoogtepunten van onze reis: de Gibbon Experience. De verschillende tours zijn opgezet om het Bokeo Nature Reserve te beschermen en geeft werkgelegenheid aan zo’n 120 locals. De Gibbon Experience is niet weggelegd voor angstige mensen. Je beweegt je namelijk als een soort aapje door de jungle door middel van ziplines. En dat met één doel: gibbons spotten. Met tussendoor de nodige hikes, is dit een leuke bezigheid voor de actieve reiziger. Daarnaast slaap je minimaal 1 nacht in één van de hoogste boomhutten van de wereld, midden in de jungle. Lokale gidsen vertellen je (met het kleine beetje Engels dat ze spreken) van alles over de jungle en bereiden ’s avonds een typisch Laotiaanse maaltijd. De prachtige zonsondergang die je vanuit de boomhut kunt bekijken én de uitzichten die je voorgeschoteld krijgt tijdens het ziplinen, maken deze hele ervaring er eentje om nooit meer te vergeten. En als je geluk hebt, spot je een echte aap.

Letterlijk hoogtepunt
Op de route van Luang Prabang naar hoofdstad Vientiane, ligt het plaatsje Vang Vieng. Onder backpackers is dit een bekende bestemming vanwege het ‘tuben’ wat je hier kunt doen. Maar ook voor een ander letterlijk hoogtepunt weten reizigers Vang Vieng te vinden. Je kunt hier namelijk een hele mooie ballonvaart maken met zonsopkomst of zonsondergang.

Vanuit Laos vervolgen wij onze reis naar Vietnam. We vliegen van de hoofdstad Vientiane naar Hanoi. In de hoofdstad is niet veel te doen, dus maken we een korte tussenstop in de stad, om vervolgens het derde land van onze rondreis te bezoeken.

Meer weten over de avonturen in Laos? Lees het hele reisverslag in de 80ste editie van Reisbizz Magazine.