14 april 2024
Thumbnail voor Vijf vragen over… de stakingen in Duitsland

Vijf vragen over… de stakingen in Duitsland

In Duitsland hebben verschillende vakbonden de afgelopen weken het werk neergelegd in een golf van stakingen. Bij onder meer Lufthansa, de luchthavenbeveiligers van Hamburg, Stuttgart en Berlijn, en de nationale spoorwegen was het raak. Hier zijn vijf vragen over de stakingen.

Bij welke bedrijven waren er stakingen?
Machinisten van staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB), luchthavenbeveiligers op verschillende luchthavens in Duitsland onder vakbond Verdi en het grond- en cabinepersoneel van Lufthansa hebben in maart een staking gehad.

Waarom vonden er stakingen plaats?
De stakingen zijn het gevolg van vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor grondpersoneel. Zo eist Vakbond Verdi 12,5 procent hogere salarissen en een stijging van minstens 500 euro per maand. De bond vertegenwoordigt ongeveer 25.000 medewerkers die werkzaam zijn in de luchthavenbeveiliging.

De acties bij het cabinepersoneel van Lufthansa komen door een cao-conflict tussen Lufthansa en de vakbond voor cabinepersoneel Ufo. Deze bond wil een salarisverhoging voor het Lufthansa-personeel en is ontevreden over het loonbod van de luchtvaartmaatschappij.

Hoeveel mensen hebben last van de staking?
Alleen al voor de staking van donderdag 14 maart verwachtte luchthavenvereniging ADV dat ruim 580 vluchten zouden worden geannuleerd. Daardoor moesten ongeveer 90.000 reizigers rekening houden met annuleringen en vertragingen. Lufthansa schat dat elke stakingsdag zo'n 50.000 passagiers last ervaren van de stakingen

Staan er nog meer stakingen op de planning?
In Duitsland lijkt het (voorlopig) even gedaan met de stakingen. In het Verenigd Koninkrijk dreigen leden van vakbond PCS echter met een staking op vliegveld Londen Heathrow. Aan de staking doen 'Border Force workers' mee, die op het vliegveld verantwoordelijk zijn voor de paspoortcontrole. De staking moet op 5 april plaatsvinden, maar kan nog worden afgewend door een stemming.

In Italië staan twee stakingen gepland op 22 maart. Op die dag leggen medewerkers van het openbaar vervoer in Milaan een dag het werk neer. Ook de luchtverkeersleiders van de luchthaven van Verona staken voor betere arbeidsvoorwaarden.

Heb je recht op compensatie door de staking?
In veel gevallen kun je geld terug krijgen als je vlucht of treinreis niet doorgaat door een staking. Bekijk per vervoerder wat de regels zijn.