19 juli 2024
Thumbnail voor Vliegtuig krijgt ook naar Praag concurrentie van nachttrein

Vliegtuig krijgt ook naar Praag concurrentie van nachttrein

AMSTERDAM - De Nederlandse startup European Sleeper begint in april 2022 een nachttreinverbinding van Brussel en Amsterdam naar Praag. Tsjechië wordt daarmee al het vierde land dat straks vanuit Nederland rechtstreeks met een nachttrein bereikbaar is.


European Sleeper, dat is opgericht door ondernemers Elmer van Buuren en Chris Engelsman, gaat voor de realisatie van deze verbinding samenwerken met de Tsjechische spoorwegmaatschappij RegioJet. Dat is de grootste private spoorwegmaatschappij van Centraal-Europa.

De nachttrein naar Praag gaat in de eerste maanden drie keer per week rijden en daarna dagelijks, en zal onder meer ook in Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam en Berlijn stoppen. De ticketprijzen, reisklassen en exacte reisduur worden binnenkort bekendgemaakt.

Vanaf mei wordt het voor particulieren ook mogelijk om aandelen in European Sleeper te kopen. Het bedrijf is opgericht als coöperatie.

Nachttrein bezig aan wederopstanding
Nederland heeft al jaren geen internationale nachttreinverbindingen meer, maar de laatste tijd wint dit concept weer aan populariteit als potentieel milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig. Overheden, waaronder de Nederlandse, en de Europese Commissie willen dat stimuleren.

Dit voorjaar starten de Oostenrijkse Spoorwegen, een voortrekker op het gebied van nachttreinen, in samenwerking met de NS een route van Amsterdam naar München, Wenen en Innsbruck. Het is de bedoeling dat over een jaar ook Zürich weer per nachttrein met Nederland verbonden wordt.