19 april 2024
Thumbnail voor Vrijspraak directie skipiste na dodelijk ongeluk Nederlandse

Vrijspraak directie skipiste na dodelijk ongeluk Nederlandse

Drie medewerkers van een kabelbaanbedrijf in Oostenrijk zijn dinsdag vrijgesproken van nalatigheid na een skiongeluk waarbij in 2023 een 28-jarige Nederlandse vrouw om het leven kwam. De openbaar aanklager beschuldigde de directeur en twee andere medewerkers ervan te hebben nagelaten de skipiste te sluiten ondanks extreem ijzige omstandigheden.

De vrouw skiede op nieuwjaarsdag op de steile en gladde piste in het Zillertal, in de provincie Tirol. Ze gleed door een veiligheidsnet, botste tegen een boom en overleed. Op dezelfde dag raakten in korte tijd nog eens zeven andere wintersporters op dezelfde piste gewond.

De rechter vindt niet bewezen dat de medewerkers niet de nodige zorgvuldigheid hebben betracht. Hij vindt dat er rekening gehouden moet worden met de "uitzonderlijke winter met weinig sneeuw en moeilijke weersomstandigheden" van een jaar geleden. De ijsvorming deed zich pas 's ochtends voor opening voor en extra controles van het personeel hadden in zijn ogen die situatie niet anders gemaakt.