14 april 2024
Thumbnail voor VS beëindigen vaccinatieplicht voor internationale reizigers

VS beëindigen vaccinatieplicht voor internationale reizigers

WASHINGTON - De Verenigde Staten beëindigen later deze maand de vaccinatieplicht voor covid-19 voor internationale reizigers. Ook de vaccinatievereisten voor werknemers van de Amerikaanse overheid vervallen op die datum, meldt het Witte Huis.


"Vandaag kondigen we aan dat de regering de vaccinvereisten voor federale werknemers, federale aannemers en internationale luchtreizigers aan het einde van de dag op 11 mei zal beëindigen, dezelfde dag dat de covid-19-noodsituatie voor de volksgezondheid eindigt", zegt het Witte Huis in een verklaring.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden liet in januari weten dat de noodsituatie, die in maart 2020 werd afgekondigd door toenmalig president Donald Trump, op 11 mei ten einde komt. Miljoenen Amerikanen kregen gedurende de pandemie gratis vaccinaties, coronatesten en ziekenhuisbehandelingen. Zodra de noodsituatie officieel beëindigd is, neemt de overheid niet langer overal deze kosten voor haar rekening.

"Sinds januari 2021 zijn de sterfgevallen door covid-19 met 95 procent afgenomen en het aantal ziekenhuisopnames met bijna 91 procent. Wereldwijd zijn de sterfgevallen door covid-19 op het laagste niveau sinds het begin van de pandemie", aldus de verklaring. "De vereisten leidden tot meer vaccinaties in het hele land, en onze uitgebreidere vaccinatiecampagne heeft miljoenen levens gered."

Volgens het Witte Huis zijn er ook plannen om met de vaccinatieplicht bij onder meer bepaalde onderwijs- en zorginstellingen te stoppen. Het Witte Huis zegt in de komende dagen met meer details hierover te komen.