24 juni 2024
Thumbnail voor VS en andere landen stellen coronatest verplicht voor reizigers uit China

VS en andere landen stellen coronatest verplicht voor reizigers uit China

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan coronatesten verplicht stellen voor reizigers uit China, Hongkong en Macau. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC gemeld. Het aantal besmettingen in China is fors opgelopen sinds Beijing de afgelopen weken de meeste coronamaatregelen heeft opgeheven na een zeldzame protestgolf.


De Amerikaanse maatregelen gaan op 5 januari in voor alle luchtvaartreizigers van 2 jaar en ouder, ongeacht hun nationaliteit en de vaccins die ze hebben gekregen. Een negatieve test mag niet ouder zijn dan twee dagen voor vertrek uit China, Hongkong of Macau.

Een medewerker van de Amerikaanse gezondheidsdiensten zei dat de maatregel om testen te verplichten mede verband houdt met de onvolledige informatievoorziening door de Chinese autoriteiten over het coronavirus. De functionaris liet weten dat Beijing niet alle gegevens verstrekt over de coronavarianten die in China rondgaan en dat de informatie over het aantal testen en nieuwe coronabesmettingen minder is geworden. "Daardoor is het moeilijker voor de Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen bij de overheid om nieuwe varianten te identificeren die zich in de Verenigde Staten verspreiden."

Eerder liet Italië al weten dat het een coronatest verplicht zou stellen voor reizigers uit China en meldde Taiwan dat het mensen die uit China arriveren op corona gaat testen. Japan gaat vanaf vrijdag het vliegverkeer vanuit China naar maximaal vier luchthavens in Japan loodsen, waar reizigers uit China, exclusief de autonome regio's Hongkong en Macau, een coronatest moeten doen.

In Nederland zien de ministeries van Volksgezondheid (VWS) en van Buitenlandse Zaken nog geen aanleiding om maatregelen te nemen tegen de forse toename van het aantal coronabesmettingen in China.