19 juli 2024
Thumbnail voor Zoover: Reisbranche krijgt nieuwe klap na fors herstel in juni

Zoover: Reisbranche krijgt nieuwe klap na fors herstel in juni

ROTTERDAM - De reisbranche is in juli opnieuw ingestort, nadat in juni buitenlandse bestemmingen weer populairder werden dan vakanties in eigen land en het aantal boekingen op het niveau van 2019 zat. Deze maand zoeken vakantiegangers vooral weer naar bestemmingen in Nederland en het aantal boekingen is in een week tijd met 25 procent gedaald.


Dit blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor, waarin het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan review- en boekingssite Zoover is geanalyseerd. “Mensen zijn bang dat ons land kleurcode rood krijgt en dat er op hun vakantiebestemmingen bijzondere maatregelen gaan gelden”, zegt directeur Judith Eyck van Zoover. “Voor de reisbranche is het dramatisch wat er nu gebeurt.”

In juni, toen steeds meer landen geel kleurden en alle lichten voor vakanties op groen gingen, vertienvoudigde het aantal boekingen voor buitenlandse vakanties ten opzichte van het eerste kwartaal. Uit het onderzoek van Zoover blijkt dat deze maand reizen naar Spaanse en Griekse eilanden het populairst waren. Half juni zaten bijna alle buitenlandse bestemmingen weer op het niveau van 2019.

Turkije
Sinds dit weekend is echter alles weer ingezakt. Nederland is weer het populairste vakantieland, maar dat is niet terug te zien in het aantal boekingen. “We zien nog geen stormloop op vakanties in Nederland, maar er is ook nog maar erg weinig beschikbaar”, legt Eyck uit. Wat wel opvallend is, is dat Turkije zowel qua boek- en zoekgedrag populair blijft, ondanks dat het land oranje is. “Aan de ene kant kunnen mensen met een dubbel paspoort toch naar het land reizen. Aan de andere kant is Turkije minder streng qua maatregelen. Daarom blijft het een populaire bestemming.”