23 juli 2024
Thumbnail voor Boheems Zwitserland opent nieuwe wandelroute

Boheems Zwitserland opent nieuwe wandelroute

Dit is een persbericht.

In het populaire Nationale Park Boheems Zwitserland, waar vorig jaar een enorme bosbrand plaatsvond, wordt op 25 april een nieuwe wandelroute geopend. Het wandelpad Hřebenovka meet 101 kilometer en neemt wandelaars mee door Tsjechisch Zwitserland langs bekende en minder bekende plaatsen.


Een tocht door natuur
Wandelaars kunnen vanaf 25 april de nieuwe langeafstandswandelroute Hřebenovka volgen door het Nationale Park Boheems Zwitserland in het noordoosten van Tsjechië. Tijdens de wandeltocht genieten voetgangers van het uitzicht op de Elbe-kloof, de beroemde Pravčická-poort en ze lopen langs het rotskasteel Šaunštejn. Het doel van het nieuwe product “Hřebenovka Boheems Zwitserland” is dat de route de mooiste, maar ook onbekende plekjes in Boheems Zwitserland en het Lausitzergebergte met elkaar verbindt. Langs de route zijn veel voorzieningen, zoals hotels en restaurants en is er eveneens een goede infrastructuur.

Een oude wandelroute in ere hersteld
Hřebenovka ontstond in het eerste deel van de 20e eeuw. De historische route liep van Aš in het Ertsgebergte naar Praděd in Moravië. De Club van Tsjechische Toeristen heeft de wandelroute in Noord-Bohemen hersteld en samen met regionale partijen willen ze nieuw leven in het gebied blazen. Vorig jaar brak er op 24 juli een grootschalige brand uit in het Nationale Park Boheems Zwitserland. Enkele toeristische plekken van het natuurgebied zijn hierdoor nog niet bereikbaar, zoals de Edmund kloof en het wandelpad van de rotsbrug naar Mezní Louka.

Hřebenovka České Švýcarsko
De nieuwe wandelroute leidt van het grensdorp Petrovice door het Elbezandsteengebergte naar de hoogste tafelberg van het land, Děčínský Sněžník. Vanaf hier gaat het pad naar de gezellige stad Děčín, gelegen aan de rivier Elbe. De route volgt de Elbe naar Hřensko, de toegangspoort voor de Kamenice kloof en de Pravčická-poort. Wandelaars kunnen kiezen om naar de rotsbrug te wandelen en terug. In Mezná vervolgt de route zich en zijn er een aantal prachtige uitkijkpunten, zoals bij het charmante Šaunštejn-rotskasteel en Mariina skála. Vervolgens gaat Hřebenovka door de pittoreske vallei van Kyjov naar de stad Krasná Lípa waar een stop bij de lokale brouwerij een must is. Het laatste deel van de route gaat door het Lausitzergebergte waar de 774 meter hoge Jedlová berg wordt bedwongen en het eindpunt Stožecké sedlo wordt bereikt.  

Praktische informatie
Hoewel Hřebenovka 100 km lang is, kunnen bezoekers zelf bepalen of ze een meerdaagse wandeltocht maken of een deel van de route kiezen. Er is een breed aanbod aan accommodaties en diensten op de route. De route zal vooral geschikt zijn voor wandelaars, maar op sommige stukken zijn fietsers ook toegestaan en in de winter is een deel van de route geschikt voor langlaufers. Het openbaar vervoer wordt vanaf 29 april aangepast, waardoor wandelaars eenvoudig kunnen starten met hun wandeltocht in bijvoorbeeld Jiřetín pod Jedlovou, Krásná Lípa, Kyjov, Jetřichovice, Mezní Louka, Janov, Hřensko, Děčín, Sněžník en Tisá.