28 februari 2024
Thumbnail voor České Budějovice, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2028

České Budějovice, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2028

Dit is een persbericht

TSJECHIË - De metropool van Zuid-Bohemen heeft de prestigieuze titel “Culturele Hoofdstad van Europa” gewonnen. In 2028 mag České Budějovice pronken met deze titel die de internationale commissie heeft gegeven.

Op vrijdag 30 juni 2023 heeft een internationale commissie van deskundigen van de Europese Unie České Budějovice verkozen tot “Culturele Hoofdstad van Europa voor 2028”. De prestigieuze titel is een mooie kans om de culturele omgeving van de stad en de regio aan heel Europa te presenteren. Tegelijkertijd is het na dertien jaar een sterke impuls voor de cultuur in heel Tsjechië. In de finale streden České Budějovice en de Oost-Boheemse plaats Broumov om de titel “Culturele Hoofdstad van Europa 2028”.

De metropool van Zuid-Bohemen, aan de samenvloeiing van de rivieren de Moldau en de Malš, biedt een gevarieerd mozaïek van toeristische attracties. Naast plekken waar de eeuwenoude geschiedenis je tegemoet ademt, kun je de route van de eerste paardentrein op het Europese vasteland volgen, de beroemde Zuid-Boheemse karper proeven of lekker bier drinken. In 2028 kunnen de inwoners van Budějovice en haar gasten zich verheugen op een aantal culturele evenementen waarbij de regionale hoofdstad zal herinneren aan haar rijke geschiedenis. Populaire culturele en sportieve evenementen in de stad omvatten bijvoorbeeld het festival "Barvám neutečeš", RunCzech Mattoni ½ Marathon, Země živitelka, de South Bohemia Classic rally of de herfstpruimenmarkten.

De 96.000 inwoners tellende regionale hoofdstad maakte indruk op de Europese Commissie met haar strategie, die cultuur gebruikt om de relaties tussen mensen, instellingen en het landschap te versterken. České Budějovice won in de competitie van de Tsjechische plaatsen Brno, Broumov en Liberec die zich ook hadden ingeschreven voor de titel.

Sinds 1985 wordt de titel van Culturele Hoofdstad van Europa door de Europese Unie voor een jaar toegekend aan een of meer Europese steden. Gedurende 12 maanden kunnen ze aan Europa laten zien wat voor soort cultureel leven ze hebben en hoe het zich ontwikkelt. De titel werd in het verleden twee keer toegekend aan een plaats in Tsjechië. In 2000 aan Praag en in 2015 aan Pilsen. Voor elk jaar worden twee lidstaten geselecteerd, in 2028 zijn dat Tsjechië en Frankrijk. Tsjechië is in de eerste helft van 2028 gastheer van de Culturele Hoofdstad van Europa.