25 juni 2024
Thumbnail voor Doen in de zomer in Tsjechië

Doen in de zomer in Tsjechië

Dit is een persbericht.

De zomer gaat van start en dat betekent vakantie vieren. Steeds meer mensen ontdekken Tsjechië als vakantieland. Het Centraal-Europese land ligt minder ver dan de meeste mensen denken. Slechts 900 kilometer rijden. Bovendien zijn de prijzen aantrekkelijk, is er voor jong en oud iets te doen en met een andere taal en valuta lijkt het alsof je in een hele andere wereld bent. Wat je deze zomer absoluut moet doen in Tsjechië? Dit!


Kanoën
Tsjechië heeft geen zee, maar er zijn wel tal van rivieren en meren. Kanoën is een geliefde sport in Tsjechië. Het is zelfs zo populair dat er meerdaagse kanotochten worden aangeboden. Rivieren waar je kunt kanoën zijn de Moldau in Zuid-Bohemen, de Berounka rivier in West-Bohemen en de Sázava rivier ten oosten van Praag. Per dag peddel je ongeveer 15 kilometer, waarna je aanlegt bij een camping. Je kunt zo vaak stoppen als je wilt en verkoeling zoeken in het water.

Rondleiding in een kasteel
Tsjechië is het land van kastelen en burchten. Er zijn er meer dan tweeduizend! In de zomermaanden gaan alle kastelen in Tsjechië weer open en worden er rondleidingen gegeven door de rijkversierde kamers en kun je picknicken in de kasteeltuin. Ook vinden er in juli en augustus vaak evenementen plaats bij de kastelen, waaronder historische festivals. Op het kasteelterrein van Velhartice is er een levendige ambachtsmarkt, bij de burcht Točník een riddergevecht en bij de chateaus Hrádek u Nechanic en Mnichovo Hradiště een roofvogelshow.

Kamperen
Zoek rust en ruimte op een camping op het platteland. In Tsjechië zijn er tal van mooie campings, die gelegen zijn op prachtige locaties en die voorzien zijn van stroom, internet, schone douches en alle andere dingen die je nodig hebt voor een goed vakantieverblijf. Vaak hoef je van tevoren niet te reserveren en is er altijd wel een plekje voor je tent, caravan of camper. Ben je geen liefhebber van kamperen dan kun je ook een stacaravan, een ingerichte tent of appartement huren.

Via ferrata
Voor de sportievelingen is er de via ferrata, mits je niet al te veel last hebt van hoogtevrees. Al klauterend klim je langs de rotsen naar de eindbestemming. In Boheems Zwitserland in de stad Děčín is dit de 200 meter hoge top waarbij je 100 meter hoogteverschil moet bedwingen. In Zuid-Bohemen in Hluboká gaat het parcours van de via ferrata boven de rivier de Moldau. Er zijn parcours voor beginners en gevorderden waar je 150 tot 400 meter aflegt.

Dierentuin
Wist je dat Prague Zoo een van de beste dierentuinen in Europa is? De geschiedenis van de dierentuin gaat terug tot 1881. Prague Zoo was de eerste plek waar het Przewalski-paard werd gefokt. De enorme dierentuin is gelegen tegen een heuvel en heeft zelfs een kabelbaan. Bij Safaripark Dvůr Králové nabij het Reuzengebergte kun je met je eigen auto of met een bus langs Afrikaanse dieren rijden. In Tsjechië zijn er nog vele andere dierenparken, zoals in Děčín, Jihlava en Pilsen.

Svíčková proeven en bier drinken
Vakantie en gastronomie gaat hand in hand samen. De Tsjechische keuken vinden velen geen culinair hoogstandje, maar het smaakt heerlijk. Typische Tsjechische maaltijden die regelmatig op de menukaart staan zijn goulash, entrecote in roomsaus – in het Tsjechisch bekend als Svíčková na smetaně - en gebraden eend. Het zijn gerechten met vlees, veel jus en knedlíky. Dit zijn een soort knoedels gemaakt van brood, aardappelen of beiden. Verrukkelijk! Bovendien gaan deze perfect samen met Tsjechische pils. Probeer Pilsner Urquell, hét bekende Tsjechische bier. In de stad Pilsen kun je de brouwerij bezoeken. Nog leuker en misschien lekkerder zijn de lokaal gebrouwen bieren. Door het hele land vind je mini-brouwerijen.