15 juni 2024
Thumbnail voor Een reden om te vieren: Onafhankelijkheidsdag van Jamaica

Een reden om te vieren: Onafhankelijkheidsdag van Jamaica

Dit is een persbericht.

AMSTERDAM - Er valt veel te vieren op 6 augustus in Jamaica: het derde grootste Caribische eiland is op deze dag 61 jaar een onafhankelijke natie.

Bij deze gelegenheid viert heel Jamaica feest van 30 juli tot 7 augustus. Overal op het eiland vinden evenementen plaats. Hoogtepunten van de festiviteiten zijn de grote optocht met praalwagens en het grote gala. Andere geplande activiteiten zijn Mello-Go-Roun', Festival Queen Contact, August Mawnin', Festival Song Contest en streetdance in de grote steden.

De Onafhankelijkheidsdag herdenkt de lange en turbulente geschiedenis van Jamaica. Toen Christoffel Columbus in 1494 Jamaica ontdekte, werd het eiland opgeëist door de Spanjaarden. In 1655 veroverden de Britten het eiland in de Engelse-Spaanse oorlog. Sindsdien stond het eiland onder controle van de Britse koloniale heerschappij. Pas op 6 augustus 1962 werd het Caribische eiland onafhankelijk van de Britten. Sindsdien is Jamaica een apart territorium in het Gemenebest met een grondwet die de Britse monarch als staatshoofd behoudt.

Op die dag in 1962 wapperde voor het eerst de Jamaicaanse vlag in plaats van de Britse vlag boven de National Stadium in het Independence Park. En dus een belangrijke dag, dat terecht tot op de dag van vandaag feestelijk wordt gevierd.