21 juni 2024
Thumbnail voor Gastronomie van Peru opnieuw in de prijzen

Gastronomie van Peru opnieuw in de prijzen

Dit is een persbericht.

DEN HAAG - De award voor 'World's Best Femal Chef 2021' gaat dit jaar naar de topkok Pía León uit Peru. De onderscheiding voor León is een nieuwe bekroning voor de Peruaanse gastronomie, die keer op keer de wereld verovert. Op 5 oktober ontvangt de Peruaanse León haar award in Antwerpen; in dezelfde week gaat Peru on Tour van start in Nederland, een reizende Peru-tentoonstelling in een truck-container, en brengt smaak, cultuur en reisbestemmingen van Peru naar ons land. De onderscheiding wordt uitgereikt door 'The World's 50 Best Restaurants', die jaarlijks met een jury van meer dan 1.000 experts het culinaire topsegment van de wereld rangschikt.


Het is niet de eerste keer dat de Peruaanse gastronomie wordt onderscheiden. Afgelopen jaren heeft Peru acht keer op rij de World Travel Awards in de wacht gesleept voor 'World's Leading Culinary Destination' (2012 - 2019), de beste culinaire bestemming van de wereld. Dit jaar gooit gastronomisch Peru opnieuw hoge ogen en staat op de lijst van genomineerden voor de Zuid-Amerikaanse editie van de felbegeerde titel 'South America's Leading Culinary Destination'. De beste Zuid-Amerikaanse culinaire bestemming 2021 wordt bepaald door middel van een online stemming via de website van World Travel Awards. In oktober wordt de award uitgereikt in Dubai. 

Peru: een culinaire topbestemming
Een van de kenmerken van Peruaanse gastronomie is de veelzijdigheid. De variatie in het landschap, zie én proef je terug in de keuken. Naast nationale bekende gerechten als cebiche, kent elke regio haar eigen culinaire specialiteiten, ingrediënten en bereidingswijze. De bijzondere gastronomie in Peru is een steeds belangrijker aspect voor het toerisme en trekt fijnproevers uit de hele wereld die de smaak van Peru niet kunnen weerstaan. Ook in Nederland blijven Peruaanse specialiteiten niet onopgemerkt. De laatste jaren hebben veel restaurants cebiche toegevoegd aan hun menu en ook de verfrissende Pisco Sour verschijnt steeds vaker op de cocktailkaart. 
In Lima komen alle verschillende regionale keukens samen en de stad staat bekend als de culinaire hoofstad van Latijns-Amerika. Het is ook de thuisbasis van enkele toprestaurants van Latijns-Amerika, waaronder Central en Maido. Het gastronomische aanbod van Peru is, net als haar keuken, bijzonder divers. Er zijn veel manieren om de talloze smaken van Peru te ontdekken, bijvoorbeeld tijdens een (georganiseerde) culinaire fietstocht langs markten en restaurants. 

Inspiratie van het land
De 34-jaar oude Pía León gebruikt haar Peruaans roots als basis in de keuken. Haar inspiratiebron is het land zelf, haar gerechten weerspiegelen de (bio)diversiteit en orginaliteit van Peru. Zowel de inspiratie als de ingrediënten komen uit verschillende regio's: van de Stille Oceaan tot het Amazonegebied en het Andesgebergte. Kenmerken voor Leóns werkwijze is het gebruik van natuurlijke kleur- en smaakcombinaties. Én met succes. Ze is, samen met haar man Virgilio Martínez, de drijvende kracht in de keuken van Central in Lima, het restaurant dat eerder bekroond werd als 'Latin America's Best Restaurant' en al jaren tot de wereldwijde culinaire top behoort. Sinds 2018 zwaait ze de scepter van haar eigen restaurant Kjolle in de Peruaanse hoofdstad, waar ze de mooiste gerechten op tafel tovert. 

Een vleugje Peru in Nederland
Liefhebbers van Peru en haar producten halen begin oktober hun hart op tijdens Peru on Tour, een rijdende Peru-beleving die een stukje Peru naar Nederland brengt. De Peru-truck nodigt bezoekers uit het land in al haar facetten te ontdekken: van de mooiste toeristische trekpleisters als Machupicchu tot bijzondere en unieke Peruaanse producten. 

Ontdek meer over de Peruaanse keuken via www.peru.travel/gastronomy/en/.