25 juni 2024
Thumbnail voor Oman investeert fors in de bloeiende toeristische sector

Oman investeert fors in de bloeiende toeristische sector

Dit is een persbericht.

Het Oman Ministry of Heritage & Tourism (MHT) heeft aangekondigd dat tussen 2021 en 2025 in totaal 363 toeristische projecten worden uitgevoerd door investeerders uit de openbare en particuliere sector in alle gouvernementen van het sultanaat. Het totale investeringsvolume bedraagt een opmerkelijke 2,29 miljard OMR (ongeveer 5,37 miljard euro). MHT verwacht dat er in de genoemde periode nog meer projecten zullen worden verworven, waardoor de investeringen zullen stijgen tot drie miljard OMR (ongeveer 7 miljard euro). Dit is onderdeel van de inspanningen van het ministerie om in lijn te blijven met het snelgroeiende toerisme in het land en toeristische investeringen in alle sectoren te bevorderen.


Zoals Zijne Excellentie Salim Al Mahrouqi, minister van Erfgoed en Toerisme van Oman, uitlegt, dienen deze investeringen, naast het economische aspect, om het potentieel van het Sultanaat ten volle te benutten. Al Mahrouqi benadrukt dat de voorkeur wordt gegeven aan projecten die zowel op korte als lange termijn het toerisme bevorderen, en tegelijkertijd het culturele erfgoed in de verf zetten en behouden. Naast de nieuwe initiatieven zijn ook de huidige projecten van groot belang voor het sultanaat om de toeristische markt te verbreden. Hiermee worden verschillende soorten bezoekers aangesproken en worden kleine tot middelgrote ondernemingen en lokale gemeenschappen gesteund.

Geïntegreerde toeristische ontwikkelingen vormen het grootste deel van het investeringsvolume
Op dit moment zijn er twaalf geïntegreerde toeristische complexen in ontwikkeling in het sultanaat, met een totale investeringswaarde van 3,9 miljard OMR (ongeveer 9,15 miljard euro), waarvan 1,07 miljard OMR (ongeveer 2,51 miljard euro) in de periode 2021-2025 wordt geïnvesteerd. Deze projecten vormen het grootste deel van de investeringen in de toeristische sector en omvatten onder andere Al Mouj, Barr Al Jissah Resort (als onderdeel van de ontwikkeling aan het water), Mandarin Oriental en The Residences at Mandarin Oriental Muscat, Al Diyar Ras Al Hadd Resort, Hawana Salalah (Salalah Beach Resort), Yiti Sustainable City, fase twee van het Mirbat Tourism Project, fase één van het Jebel Sifah & Blue City Project en The Orient & Palm Resort Project.

Het MHT bereidt zich momenteel voor op een nieuw pakket geïntegreerde toeristische complexen in Muscat, Musandam en Al Sharqiya South, met een totale geschatte investeringswaarde van 2,5 miljard OMR (ongeveer 5,86 miljard euro). Zijne Excellentie legt uit dat het MHT altijd op zoek is naar verbreding van de toeristische en recreatieve faciliteiten, maar ook naar verbetering voor de lokale gemeenschappen en waardeketens. Op die manier worden aantrekkelijke mogelijkheden voor kleine en middelgrote ondernemingen gecreëerd en ontstaan er diverse werkgelegenheidskansen op de arbeidsmarkt.

Toeristisch aanbod krijgt een boost door uitbreiding vrijetijdsvoorzieningen en accommodaties
Naast de eerdergenoemde projecten, zal er ook geïnvesteerd worden in hoogwaardige en multifunctionele projecten ter waarde van 262 miljoen OMR (ongeveer 615 miljoen euro). Dit omvat onder andere de Botanische Tuinen nabij Muscat, evenals het Village Project en de Salalah Gardens (The Nargil Farm). Verder worden er tegen 2025 ook projecten op de eilanden Hallaniyat en Daymaniyat ontwikkeld met een geschatte investeringswaarde van 137 miljoen OMR (ongeveer 321 miljoen euro).

Tegelijkertijd probeert het sultanaat prestigieuze hotelmerken aan te trekken, zoals de Canadese luxehotelgroep Four Seasons, die een pand in Muscat plant. In de afgelopen twee jaar zijn in totaal 124 hotelprojecten met een totale investeringswaarde van 139 miljoen OMR (ongeveer 326 miljoen euro) uitgevoerd. Zo zijn er onlangs in Muscat huizen van de merken Avani, Intercity Hotel, Jumeirah geopend, maar ook een dusitD2 in het Hajar-gebergte. Kleinere gastenverblijven met een investeringsvolume van minder dan vijf miljoen OMR (ongeveer 11,73 miljoen euro) per project worden ook gepromoot. Van hotelappartementen tot pensions, waarvan sommige hun deuren openen voor gasten in traditionele, liefdevol gerestaureerde huizen. Dit segment omvat een totale investeringswaarde van 48 miljoen OMR (ongeveer 112 miljoen euro).

Ook wordt er geïnvesteerd in het culturele erfgoed van Oman: Er wordt momenteel gewerkt aan 14 erfgoedlocaties en historische monumenten. Daarnaast worden musea, beschermde particuliere huizen en forten gerestaureerd en opgeknapt. In de komende maanden en jaren zal ook worden geïnvesteerd in 34 historische locaties, waaronder forten, torens, muren, steegjes en andere monumenten.