21 juni 2024
Thumbnail voor Schildpadden spotten Thailand: Dit zijn de beste plekken

Schildpadden spotten Thailand: Dit zijn de beste plekken

Dit is een persbericht.

AMSTERDAM – Op 23 mei is het Wereld Schildpaddendag. Een dag waarop sinds 2002 jaarlijks wordt stilgestaan bij deze unieke diersoort. De schildpad is de oudste diersoort ter wereld en wordt bovendien met uitsterven bedreigd: belangrijk dus om hier aandacht aan te blijven schenken.


De zeldzame dieren konden tijdens de coronacrisis dankzij een gebrek aan toerisme overal ter wereld in alle rust hun eitjes begraven en laten uitkomen, waardoor de schildpadden populatie enorm gestegen is. Zo ook in Thailand, een tropisch paradijs op aarde dankzij de prachtige natuur, uitgestrekte stranden en helderblauwe wateren.

Thailand telt momenteel een recordaantal schildpadden en met het nieuwe gele reisadvies en de versoepelde quarantaineregels is het de hoogste tijd om deze bijzondere dieren in het echt te spotten. Doe dit op een verantwoorde manier door ze niet aan te raken én op afstand te blijven en draag hiermee bij aan het beschermen van de schildpad.

Similan Eilanden
Deze pittoreske eilanden lijken rechtstreeks van een ansichtkaart af te komen en behoren tot de mooiste duik- en snorkelspots ter wereld. De eilanden vormen samen het Similan Islands National Park en zijn dus een beschermd gebied. In het kader van duurzaamheid zijn er geen accommodaties in de vorm van hotels aanwezig en kunnen bezoekers enkel verblijven op campings en in bungalows. Rondom de Similian Eilanden zijn de schildpadden in alle soorten en maten te spotten: van karetschildpadden tot groene schildpadden, en van lederschildpadden tot Olive Ridley zeeschildpadden. Tijdens een bezoek aan deze eilanden kan een duik- of snorkelactiviteit zeker niet ontbreken in het programma, de kristalblauwe zee zit namelijk boordevol kleurrijk koraalrif en bijzondere vissen.

Het schilpaddeneiland
Koh Tao betekent letterlijk ‘schildpaddeneiland’ in het Thais, dus dit gelijknamige eiland mag zeker niet ontbreken in deze lijst. Er zijn hier niet alleen veel schildpadden te vinden, het eiland heeft ook nog eens dezelfde vorm als het dier: wie met een boot langs het eiland vaart zal en profil de bolvormige schild herkennen. Hier heeft het eiland zijn naam dan ook aan te danken. Deze parel in de Golf van Thailand biedt alles wat een bezoeker kan wensen: kristalhelder water, kleurrijk koraal, een rijke selectie aan tropische vissen en natuurlijk schildpadden. Ook mantaroggen en walvishaaien hebben van Koh Tao hun thuis gemaakt. Op buureiland Koh Samui heeft de karetschildpad dit jaar duizenden eitjes gelegd dit jaar en door alle rust heeft deze het strand bijna helemaal voor zichzelf.

 

Op zoek naar ’s werelds grootste schildpad
In de Andamanse zee leeft een heel bijzondere schildpadsoort: de lederschildpad. Het diersoort behoort tot de grootste en zwaarste schildpadden ter wereld. De schildpad kan maar liefst 2,4 meter lang worden en weegt gemiddeld 575 kg. Dit maakt het een zeer bijzondere ervaring het dier in real life te mogen aanschouwen. Dit kan bijvoorbeeld vanaf Phuket, het grootste eiland van Thailand. Breng hier een bezoek aan Thai Muang Turtle Sanctuary, waar schildpadden vanaf hun geboorte totdat ze acht maanden oud zijn begeleid worden.

Reizen naar Thailand
Goed nieuws voor wie niet kan wachten om schildpadden én de rest van Thailands highlights te bewonderen: vanaf 1 juli 2021 zijn gevaccineerde bezoekers die een negatief PCR-testresultaat hebben, vrijgesteld van quarantaine als zij in Phuket landen. Wel moeten ze ten minste 7 dagen in Phuket blijven voordat ze naar een andere provincie kunnen gaan. De niet-gevaccineerde bezoekers die een negatief PCR-testresultaat hebben, zullen 7 dagen (8 nachten) in quarantaine worden geplaatst, op eigen kosten, in een gecertificeerd hotel. Voor minder dan 45 dagen is geen visum vereist. Anders staat het toeristenvisum (TR) een verblijf van 60 dagen toe, dat met nog eens 30 dagen kan worden verlengd.