25 juni 2024
Thumbnail voor Street-art kleurt de hippe wijk Barranco in de Peruaanse hoofdstad Lima

Street-art kleurt de hippe wijk Barranco in de Peruaanse hoofdstad Lima

Dit is een persbericht.

Eén van de coolste bezienswaardigheden in Lima – Peru is de hippe wijk Barranco, direct achter het strand van de Stille Oceaan. In de afgelopen jaren hebben kunstenaars vele tientallen muurschilderingen gecreëerd en sieren op muren, bruggen, trappen en gevels talrijke kleine en grote kunstwerken. Ieder met een eigen stijl en inspiratiebron. Elke jaar worden nieuwe schilderingen toegevoegd. Niet alleen in Barranco, ook in andere delen van de stad zijn indrukwekkende creaties te bewonderen.


Barranco was in de 19e eeuw een wijk voor de aristocratie voor een verblijf aan het strand. Dat zie je terug in de koloniale villa’s, de art-Deco details of palmenrijen. Nu wordt dit kleurrijke stadsdeel bewoond door kunstenaars en is rijk aan boetieks, musea, café’s en kunstgalerijen. De hippe wijk kende al langer Street-art, maar het nam pas echt een grote vlucht in 2015.

Sindsdien floreert de urbane kunst in de hele stad. Verschillende aanbieders organiseren tours langs de meest bijzondere werken in Barranco, altijd met een lokale gids die de betekenis of boodschap van de artiest toelicht. Veel creaties zijn niet alleen een kunstwerk, maar tegelijkertijd een statement. Een van de must-sees is de Bridge of Sighs (Brug der Zuchten) die aan alle zijden is veranderd in een kleurrijk schouwspel.

Wereldwijd bekende artiesten
Onder de kunstenaars die de muurschilderingen in Barranco hebben gemaakt, zijn de Peruanen Jade Rivera en Pesima. Jade Rivera, die een galerie in de buurt had, maakte onder meer 'The Home of Sigh' en Pesimo maakte twee muurschilderingen op ware grootte in Lima, dicht bij elkaar maar elk in een totaal andere stijl. Pesimo en Rivera zijn wereldberoemd geworden, stukken van hun werk vind je over de hele wereld.

Proef de Barranco-vibes
Barranco is een levendige plek, niet alleen met kunstwinkels en galerieën, het is ook een gebied om fantastisch eten te vinden in de vele trendy restaurants en coffeeshops. Hier zijn de koks de inspirerende kunstenaars. Enkele tips en suggesties:

Mérito - een informeel restaurant dat in de '50 best' staat, waar Peruaanse en Venezolaanse keukens samenkomen. Chef-koks Juan Luis Martínez en José Luis Saume.

Siete – een gezellige, trendy plek waar je de mediterrane en oosterse smaken van Ricardo Martins kunt proeven

Awicha – hier vind je typisch Peruaanse gerechten ‘met een twist’ door Jason Román

Alanya – een prachtige coffeeshop met geweldige sandwiches en taarten. Dé favoriete plek voor veel locals

Andere historische culturele hoogtepunten
De urban art vormt een prachtig contrast met de rijkdom aan koloniale gebouwen in het historische centrum van de Peruaanse hoofdstad. Een van de hoogtepunten is het Plaza Mayor of wel Plaza de Armas. Een prachtig plein dat aan een kant wordt gedomineerd door de Catedral de San Juan Evangelista en aan de andere kant het parlementsgebouw Palacio de Gobierno. Wat je ook niet mag missen, zijn het Monasterio van San Francisco en de Iglesia de Santo Domingo. Deze indrukwerkende roze basiliek en het gelijknamige klooster gelden als een van de meest bijzondere religieuze bezienswaardigheden van Lima. Je vindt er verschillende architectuurstijlen, patio’s en prachtige overdekte wandelgangen met barokke schilderingen.