15 juni 2024
Thumbnail voor Vijf redenen om het Paderborner Land met de fiets te ontdekken

Vijf redenen om het Paderborner Land met de fiets te ontdekken

Dit is een persbericht.

PADERBORN - Op nog geen twee uur rijden vanaf onze oostgrens ligt in het Paderborner Land. Heerlijk dichtbij en toch waan je je echt helemaal weg. Deze verrassende vakantieregio ontdek je het beste op de fiets. Je vindt hier alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie of weekendje weg: levendige steden, uitgestrekte landschappen, een rijke geschiedenis, leuke uitstapjes en een goed uitgezet fietsroutenetwerk. Er zijn genoeg redenen te bedenken om het Paderborner Land deze zomer een bezoekje te brengen – wij geven je er alvast vijf…


Een uitgebreid fietsroutenetwerk
Fietsers uit alle windstreken worden verrast door het uitstekende fietsroutenetwerk van het Paderborner Land. Of je nu graag een middagje rustig wilt fietsen, een doorgewinterde fietser bent of de regio met een elektrische fiets wilt ontdekken; je vindt hier korte dagtochten, lange interregionale routes, tochten met hier en daar een pittige klim en rondtochten door langs historische steden. Wil je alle bezienswaardigheden en de hele regio in een vakantie aandoen? Dan is de Paderborner Land Route ideaal – deze 245 kilometer lange route brengt je langs al het moois wat deze streek te bieden heeft.

Heerlijke landschappen
Alleen al vanwege de fascinerende landschappen is het Paderborn de moeite waard. Bijna nergens in Duitsland vind je zo veel diversiteit in de natuur; riviervlaktes, de uitlopers van het Sauerland, het bosrijke Eggegebergte, het mysterieuze karstlandschap van de Paderborner hoogvlakte, het prachtige duinenlandschap van de Senne. Je zou haast niet geloven dat deze verscheidenheid aan landschappen allemaal in een regio te vinden is. Toch is het zo – en je ontdekt deze natuurlijke pareltjes met verschillende fietsroutes, die je wellicht kunt afwisselen met een mooie wandeling, het beklimmen van een uitkijktoren of een gezellige picknick in de buitenlucht. Met bijvoorbeeld de Senne-route of het eveneens 60 km lange Senne-parcours Hövelhof fiets je dwars door een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden van Noordrijn-Westfalen.

 

Duik in de culturele schatkist
Dat Paderborner Land een roerige geschiedenis kent is goed terug te zien in de vele culturele pareltjes die de regio rijk is. Alleen al in de hoofdstad Paderborn ontdek je een groot aantal bezienswaardigheden zoals de dom en de keizerpalts. Iets buiten de bisschopstad vind je Slot Neuhaus, waarvan zowel de binnen- als de buitenkant een bezoek waard zijn. Verschillende fietsroutes brengen je langs dit markante bouwwerk uit de wezerrenaissance. Dat geldt ook voor de Wewelsburg in Büren – een driehoekig slot dat inmiddels een bezienswaardig streekmuseum is. In Lichtenau maak je in klooster Dalheim kennis met de 800 jaar oude kloostercultuur. Hier vind je trouwens ook een prachtige kloostertuin waar je lekker kunt lunchen. Wie nog geen genoeg heeft van historische religieuze gebouwen kan zijn hart ophalen met de Kapellenweg. Deze heerlijk vlakke route brengt je langs kerkjes en kapellen uit verschillende tijdperken.

Lekker fietsen langs het water
Opvallend in het Paderborner Land is het vele water; de regio is rijk aan bronnen, meren en rivieren. Dat betekent dat je hier op talrijke plekken langs het water kunt fietsen. Zo kun je de Pader aandoen, naamgever van de regio én de kortste rivier van de regio met maar liefs 200 bronnen die allemaal in hartje Paderborn te vinden zijn. Ook langs andere rivieren zijn fietsroutes aangelegd. Zo heb je de Altenau- en de Almeradweg en de bekende EmsRadweg die in het Paderborner Land begint en de rivier de Ems tot aan de Noordzee volgt. De Paderborner Seentour brengt je over 26 kilometer door een landschap vol meren waarvan de Lippesee de grootste is. Dankzij het uitgebreide recreatieaanbod rondom het meer is het hier vooral in de zomer goed vertoeven.

 

Leuk voor het hele gezin
Het Paderborner Land is bij uitstek de ideale regio voor een fietsvakantie met het hele gezin. Er zijn genoeg korte, vlakke routes te ontdekken waarbij je onderweg een hoop leuke uitstapjes meepikt. Rondom het stadje Lichtenau is een fietsroute die speciaal voor gezinnen uitgezet. De route is lekker kort – 19 km – en loopt ver van drukke wegen. Onderweg kunnen kinderen lekker ravotten in de natuur. Ook de LandesGartenSchau-Route is populair bij kinderen; deze route komt tussen Paderborn en Rheda-Wiedenbrück langs het Gartenschaupark in Bad Lippspringe. Dit park is altijd al leuk voor kinderen, maar dit jaar met het speciale Gruffalo-pad nóg leuker. Wanneer je rond Paderborn fietst en het een keer wat minder weer is, is het Heinz Nixdorf MuseumsForum een echte aanrader; in het grootste computermuseum ter wereld kunnen jong en oud zich een hele dag vermaken.

Informatie
Het hart van het Paderborner Land – Paderborn – ligt 300 kilometer van Utrecht. Zowel met de auto als met de trein is deze en andere steden in de regio prima te bereiken. Veel handige informatie over fietsroutes, zoals GPS-gegevens, brochures en kaarten, uitstapjes en accommodaties vind je op www.paderborner-land.de Hier vind je ook actuele informatie omtrent de coronamaatregelen.