21 juni 2024
Thumbnail voor Voor het eerst in de moderne wereld: oude druivenrassen herleven in de Israëlische Negev woestijn

Voor het eerst in de moderne wereld: oude druivenrassen herleven in de Israëlische Negev woestijn

Dit is een persbericht.

ISRAËL - In het Avdat Nationaal Park, in het hart van de Israëlische Negev woestijn, is een baanbrekende, op onderzoek gebaseerde erfgoedwijngaard met oude inheemse druivenrassen aangeplant.

Op woensdag 13 september 2023 vond in het Avdat Nationaal Park, in aanwezigheid van Idit Silman, de Minister van Milieubescherming, een historisch evenement plaats. Een wereldwijde primeur: twee eeuwenoude druivenrassen werden aangeplant in dezelfde wijngaard waar zij vijftienhonderd jaar geleden werden verbouwd. De druiven werden teruggewonnen uit zaden die zijn gevonden bij archeologische opgravingen in Avdat. Daarbij werd samengewerkt met Dr. Meriv Meiri van de Universiteit van Tel Aviv en onderzoekers van de Israel Antiquities Authority. De druivenrassen zijn uniek voor de Negev woestijn, waar vroeger Negev-wijn werd geproduceerd. Tijdens het eerste millennium n. Chr. genoot deze wijn een goede reputatie in het gehele Mediterrane gebied en ver daarbuiten. Het herstel van de oude wijnstokken in de Negev woestijn versterkt de identiteit van de Negev als een regio voor woestijnwijn, met diepe historische wortels en een zeer unieke traditie van wijnbouw in de woestijn.

Het project is een samenwerking tussen de Israel Nature and Parks Authority (Israëlische Autoriteit voor Natuur en Parken), de Universiteit van Haifa, de Israel Antiquities Authority (Israëlische Autoriteit voor Oudheden), de Merage Israel Foundation (Stichting Merage Israël) en de Ramat HaNegev Regional Council (Regionale Raad van Ramat HaNegev). Het Avdat Nationaal Park, een van de belangrijkste locaties op de Negev Wijnroute, is UNESCO Werelderfgoed, dankzij de rol die het Nationaal Park heeft in de Nabataean Incense Route (Nabateïstische Wierookroute). Het wijnerfgoed is echter even indrukwekkend. In de antieke wereld was de stad Avdat een belangrijk centrum voor wijnproductie en -export. Van de 4e tot en met de 7e eeuw n. Chr., de periode waarin het christendom de officiële godsdienst van het Byzantijnse Rijk werd, stond deze regio in het gehele Rijk bekend om zijn kwalitatief goede wijnen. Wijn uit het Heilige Land was destijds een must en de Negev-wijn werd tot ver buiten het gebied geëxporteerd, tot in het huidige Engeland. Tijdens het genetisch onderzoek van de druivenpitten die werden gevonden bij de opgravingen in Avdat, werden twee lokale, inheemse druivenrassen ontdekt: de Sariki en de Beer. De aanplanting van de erfgoedwijngaard langs de zgn. Winepress Trail in het Nationaal Park betekent het herstel van drie wijngaardpercelen nabij vijf oude wijnpersen die ook op de site werden ontdekt.

De erfgoedwijngaard is aangelegd volgens de traditionele wijngaardstructuren die tijdens de Misjna- en Talmoed-perioden (1e tot 7e eeuw n. Chr) gebruikelijk waren onder wijnboeren in Israël. De wijngaard werd ontwikkeld naar het model van een historisch-agrarisch systeem, gebaseerd op jarenlang baanbrekend onderzoek door Israëlische landbouwkundigen en archeologen. De wijngaard illustreert niet alleen de duurzaamheidsprincipes die karakteristiek zijn voor een wijngaard in de woestijn, maar vertelt ook het historische verhaal van wijnen uit de Negev en verbindt een oude wijnbouwtraditie met een pionierende, moderne wijnsector. Dat gebeurt op een manier die het verhaal van de Negev als oude wijnregio versterkt - een wijnregio die is herrezen in onze tijd.

Dit project is een belangrijke aanvulling op het verhaal van de wijn uit deze regio, welke in de recente jaren enorm is gegroeid. Zo heeft de Merage Israel Foundation bijvoorbeeld het Negev Wine Consortium opgericht. De leden van het consortium bestaan uit meer dan 40 wijnhuizen, gevestigd van het noorden van de Negev tot Eilat. Het Consortium is een platform voor samenwerking tussen wijnhuizen en ontwikkeling van wijngaarden en werkt aan de promotie van de Negev als een unieke wijn- en toeristische bestemming. Momenteel werkt de Merage Israel Foundation samen met het Ministerie van Justitie aan het verkrijgen van een zgn. appellation met een geografische oorsprongsbenaming voor de Negev-wijnregio. Naar verwachting zal de Negev ook internationale erkenning krijgen als een culturele wijnroute die de historische verhalen van de oude wijnroute samenbrengt met nieuwe, moderne verhalen. Daarmee wordt het erfgoed van Negev-wijn van toen gecombineerd met de pionierende wijnsector van vandaag. Daarnaast worden plannen gemaakt om meer wijnstokken van de erfgoedwijnrassen Sariki en Beer aan te planten, naast de duizenden areaal van algemeen bekende druivensoorten die nu worden verbouwd door leden van het Consortium, zoals Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, en Petit Verdot.

tekst gaat verder onder foto

De Minister van Milieubescherming, Idit Silman: “Dit is het verhaal van het prachtige Land Israël. Het gegeven dat 1500 jaar geleden één miljoen liter wijn werd geproduceerd in de woestijn en daarna werd geëxporteerd naar het Europese continent, is niet alleen heel boeiend, maar ook zeer inspirerend. Tegenwoordig beschikken wij over technologische mogelijkheden om oude wijnsoorten aan te planten in de woestijn, waarbij oude en moderne technieken worden gebruikt. De huidige klimaatverandering onderstreept het belang daarvan. Door de kennis, ervaring en innovatie van Israël kunnen wij een voorbeeld zijn voor vele landen die te maken hebben met die klimatologische uitdagingen. Daarom geeft het ministerie van Milieubescherming, samen met de Merage Israel Foundation en het Israel Institute for Innovation, leiding aan de DeserTech. DeserTech is een innovatiegemeenschap die Israël in het centrum plaatst van wereldwijde oplossingen voor duurzaamheid, kansen en economische ontwikkeling. Het is persoonlijk een groot voorrecht om de minister te zijn die de Nature and Parks Authority aanstuurt, en ik ben blij om te zien dat deze prachtige en oude site, die met hard werken zeer charmant is gerestaureerd, het publiek een uniek glimp biedt van de oude wereld, die massa’s bezoekers uit binnen- en buitenland kunnen zien.”

Eran Doron, Burgemeester van de Regioraad van Ramat HaNegev: “Ik vind het mooi om te zien dat de Toscaanse visie van Avdat een realiteit zal worden, om de kroon weer in zijn oude glorie herstellen, om de terrassen van Avdat te vernieuwen met wijngaarden van oude soorten die hier 1.500 jaar geleden al werden verbouwd. Ramat HaNegev staat vooraan bij landbouwonderzoek en de ontwikkeling daarvan, waaronder wijnstokken, wijngaarden en wijnproductie. We weten hoe we kwalitatief goede wijn moeten maken in een dorre omgeving en we brengen baanbrekende oplossingen naar de wereld voor de uitdagingen die de wijnsector heeft in het licht van klimaatverandering. Het aanplanten van traditionele druivensoorten verdiept de verbinding tussen geschiedenis en landbouw in de Negev.”

Prof. Guy Bar Oz, Universiteit van Haifa: “De Staat Israël is wereldwijd een pionier in woestijnonderzoek. In de wijngaard die ook voor onderzoek is aangeplant, komen verleden, heden en toekomst op de meest praktische manier samen. De wijngaard belichaamt het specifieke belang van duurzame landbouwontwikkeling en haar effect op producten van lokale oorsprong. Na het aanplanten van deze historische wijnrassen en de manier waarop het milieu omgaat met de verbouw ervan, zal de wijngaard op een tastbare manier helpen bij het aantonen van de omstandigheden van oude landbouwsystemen. Ook zal de wijngaard het potentieel en de vindingrijkheid van mensen laten zien, in het licht van de landbouwbeperkingen die een dorre regio heeft, en onthullen welke unieke bijdrage de woestijn heeft voor de kenmerken van Negev-druivensoorten. Wanneer we verder kijken dan de voormalige én huidige erfgoedwaarde van Negev-wijn, dan zijn wij ervan overtuigd dat de toenemende bewustwording ten aanzien van klimaatverandering leidt tot een inherente, universele waarde om de oude landbouwtradities, die zijn aangepast aan de woestijnomstandigheden, van dichtbij te leren kennen.”

Raya Shurki, Algemeen Directeur van de Israel Nature and Parks Authority: “Het aanplanten van een wijngaard in het Avdat Nationaal Park is het beste voorbeeld van een mooi erfgoedproject. Het prikkelt de fantasie en pioniert op elk gebied. Ik veronderstel dat de mogelijkheid van het aanplanten van een baanbrekende erfgoedwijngaard niet opkwam bij David Ben-Gurion toen hij sprak over zijn visie om de woestijn weer te laten bloeien, de terugkomst van de Negev en het belang van de woestijn voor de Staat Israël. Vandaag, na 1.500 jaar, maken we de cirkel rond. We bedanken onze projectpartners - de Israel Antiquities Authority, de Merage Foundation, de Universiteit van Haifa en de Regioraad van Ramat HaNegev. De Nature and Parks Authority zal zich blijven bezighouden met het toegankelijk maken van erfgoedsites in Israël voor het publiek en zal het verhaal vertellen van het Land Israël in het algemeen en het unieke verhaal van de Negev in het bijzonder. We verwelkomen bezoekers en moedigen hen aan om de paden van het verleden te volgen in het hart van de woestijn.”

Nicole Hod Stroh, CEO van de Merage Israel Foundation: “De Negev wordt steeds meer een internationale speler op het gebied van wijn – zowel voor het verbouwen van wijn in de zware omstandigheden van de dorre woestijn als voor het produceren van excellente wijn met unieke kenmerken. Een aantal jaren geleden herkenden wij het potentieel van de Negev-regio en besloten wij om het Negev Wine Consortium op te richten. Als onderdeel van de activiteiten van onze Foundation voor de ontwikkeling van de Negev, werken wij zowel op lokaal als internationaal niveau aan de promotie van de Negev als een internationale bestemming voor wijntoerisme.”