6 december 2023
Thumbnail voor Wildernisroutes in Zweden: Visit Sweden zet ze voor je op een rijtje

Wildernisroutes in Zweden: Visit Sweden zet ze voor je op een rijtje

De Vildmarksvägen, 'de schilderachtige wildernisweg' zoals de route ook wel wordt genoemd, is ‘s Zwedens hoogstgelegen asfaltweg dwars door de ruige bergen van Noord Zweden. De route is beroemd om zijn 500 kilometer lange route van Strömsund in Noord-Jämtland via Gäddede en Vilhelmina in Zuid-Lapland naar Dorotea (waar de route aansluit op de E45). Het is het een van 's lands meest fascinerende wegen. Onderweg maak je foto’s van de prachtige vergezichten over de hoogvlaktes en stop je om naar kuddes rendieren te kijken. Het hoogste punt, 867 meter boven de zeespiegel, bevindt zich op het indrukwekkende Stekenjokk-plateau. Dit beschermde Sami-gebied is de habitat van grazende rendieren en zeldzame vogelsoorten.

Hoogste waterval
Strömsund ligt op anderhalf uur rijden van de schitterende natuur rond de waterval van Hällingsåfallet. Een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers, fotografen en avonturiers. Met een valhoogte van 40 meter is de Hällingsåfallet de hoogste waterval van Zweden. Het water stort zich ernaar beneden in Hällingsån, de langste met water gevulde kloof van Zweden. Je kunt heel gemakkelijk naar Hällingsåfallet wandelen via een gemarkeerd wandelpad of via een vijf kilometer lang wandelpad dat start vanaf de parkeerplaats.

Zweedse fika
Stora Blåsjön, letterlijk vertaald - groot blauw meer – is een meer van 40 vierkante kilometer met een glasheldere wateroppervlak en adembenemende uitzicht op de bergen. Het ligt ongeveer 45 kilometer ten noorden van Gäddede. Dit is een populaire bestemming voor forelvissers en liefhebbers van buitenactiviteiten zoals wandelen, paardrijden en kajakken. Trappstegsforsen bij het Kultsjön-meer is ook een indrukwekkende waterval, populair bij zowel vissers als fotografen. In de zomer geniet je er van een Zweedse fika ( koffie pauze) in het plaatselijke caféetje.

Vanaf Stora Blåsjön leidt een pad naar de Korallgrottan, een van de fascinerende natuurspektakels van Zweden. Met een lengte van 6 kilometers is deze onderwatergrot de grootste van Zweden, met een oppervlakte van 26 vierkante kilometer. De grot bestaat uit smalle doorgangen, indrukwekkende grote ruimtes en zelfs een waterval bij de ingang. De Korallgrot is alleen toegankelijk tijdens de zomermaanden tijdens rondleidingen.

Van 6 juni tot 15 oktober is de mooie Stekenjokk-route open. Dit is het beroemdste deel van de route. Een uniek en ruig landschap, waar de Sami al duizenden jaren hun rendieren hoeden en verzorgen. In de Samische taal betekent Stekenjokk 'Stihken', wat 'de plaats waar de rendieren verblijven' betekent. Om de rendieren ongestoord te laten, gelden er speciale regels - vooral tijdens de draag- en zoogperiode in de lente en vroege zomer. Dan mogen bezoekers niet te dicht bij de rendieren in de buurt komen.

Gedragsregels
Hieronder enkele gedragsregels voor als je over de route rijdt:
- Blijf liever op de weg en vermijd het wandelen in de natuur tijdens het draag- en zoogseizoen in mei.
- Honden moeten aangelijnd. De rendieren beschouwen honden als roofdieren en zien ze als hun grootste vijand - de wolf.
- Benader rendieren nooit rechtstreeks als ze in de weg lopen of op de weg lopen. Wacht rustig af en kijk naar ze.
- Kijk je een rendier in de ogen? Dan sta je te dichtbij.
- Sta je in het midden van een kudde rendieren? Blijf dan staan en ga niet lopen.

Rond het Vildmarksvägen-gebied vind je veel waardevolle, historische plekken van de Sami, de enige oorsprongsbevolking van Europa. Bezoek vooral de bijzondere Sami- huisjes in het kerkdorp Ankarede. In deze kleine huisjes woonden de Sami uit de wijde omgeving een paar keer per jaar om te socializen met de andere Sami die vroeger allemaal verspreid woonden over een groot gebied. Dan werd er gedoopt, getrouwd, begraven en gesocialiseerd. De kerk speelde daar een centrale rol in, dus vandaar de naam kerkdorpen. Stop onderweg vooral ook bij het Kultsjön-meer als je naar Vilhelmina gaat. Je stekt er de loopbrug over naar het Sámi-dorpje Fatmomakke (ook wel Faepmi genoemd). Dit rond 1700 gebouwde kerkdorp, is een van de belangrijkste Sami-kerkdorpen in Zweden.

Neem de tijd
Tijdens de zomermaanden, van ongeveer juni tot september, zijn de wegen meestal in goede staat en open voor verkeer. Reizigers kunnen de route zonder grote beperkingen rijden en volop genieten van de omringende natuur. In deze periode zijn ook de meeste servicefaciliteiten langs de route beschikbaar. In de winter, van ongeveer november tot april, kan de "Vildmarksvägen" bedekt zijn met sneeuw en ijs. Dit leidt soms tot tijdelijke sluitingen of beperkte toegang, vooral op de hoger gelegen delen.
Ongeacht de tijd van het jaar is het raadzaam om voldoende tijd uit te trekken om de "Vildmarksvägen". Verken het op je gemak op je gemak en houdt rekening met onvoorziene vertragingen door weersomstandigheden. Bereid je voor en wees op de hoogte van de plaatselijke voorschriften en veiligheidsinstructies voor een veilige en plezierige tocht langs deze bijzondere wildernis route. 

 Recente berichten