15 juni 2024
Thumbnail voor Zoete verleiding en artistieke inspiratie: ontdek unieke festivals in Kroatië!

Zoete verleiding en artistieke inspiratie: ontdek unieke festivals in Kroatië!

HOOFDDORP – Ontdek twee bijzondere festivals in Kroatië! Van 10 tot 12 november wordt de populaire vakantiebestemming en badplaats Opatija omgetoverd tot een paradijs voor chocoladeliefhebbers tijdens het Chocoladefestival. En in oktober en november 2023 staat Artupunktura gepland in de bruisende hoofdstad Zagreb, een uniek evenement dat kunst integreert in de stad. Lees verder voor meer informatie over deze unieke festivals.


Chocoladefestival in Opatija
Van 10 tot 12 november wordt Opatija omgetoverd tot een paradijs voor chocoladeliefhebbers. De 17e editie van het Chocolade Festival presenteert de beste chocoladecreaties van topchocolatiers en banketbakkers uit Kroatië en het buitenland, evenals een gevarieerd aanbod aan muzikale, culinaire, amusements- en culturele programma's voor alle leeftijden.

Tijdens de drie zoetste dagen van Opatija staat de ‘Chocolate Magic’ beurs in het Gervais Centrum centraal, met een exclusief aanbod aan fantasierijke chocoladespecialiteiten. Dit jaar heeft het festival ook een nieuwe locatie: het Juraj Šporer Art Pavilion. Dit paviljoen, momenteel een locatie voor kunsttentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen zal teruggaan in de tijd naar de periode toen het nog een banketbakkerij was, want een wereldberoemde chocolademaker uit Oostenrijk - Zotter Chocolate - zal er zijn aanbod aan chocoladelekkernijen presenteren. Bovendien krijgen bezoekers de unieke kans om een speciale 'Opatija-stijl' Zotter-chocolade te kopen.

Zotter chocolade zal ook worden aangeboden in het Gervais Centrum tijdens het 'Pure Chocolate' concert. Uitgevoerd door het I Zefirelli ensemble, is het een compleet kunstwerk gebaseerd op de combinatie van muziek en chocolade, begeleid door een kleurenspel dat het karakter van het muziekstuk weerspiegelt. Tijdens het concert wordt elke beweging begeleid door geselecteerde chocolade lekkernijen, waardoor een unieke ervaring ontstaat.

Opatija is ook trots op haar eigen chocolade creaties; de beste introductie tot het Chocolade Festival van dit jaar wordt gegeven door Amadria Park Hotels in zijn speciale attractie voor chocolade- en dessertliefhebbers: Milenij Choco World. Hier worden van 10 november tot 31 december met de hand de meest verleidelijke lekkernijen gemaakt, zoals cakes, koekjes, biscuits, pralines met dertig soorten vullingen en chocolaatjes met verschillende smaken. Naast de verwennerij van het chocolade proeven, biedt Milenij Choco World kinderen en volwassenen de mogelijkheid om zich creatief uit te drukken door met chocolade te tekenen of er sculpturen van te maken. Daarnaast zal het breken en vervolgens proeven van vers gemaakte gigantische chocoladerepen een unieke 'anti-stress' ervaring zijn.

Chocolade zal niet alleen te vinden zijn op de menukaarten van restaurants en cafés in Opatija, maar zal ook een belangrijk ingrediënt zijn van het wellness & spa aanbod tijdens het Opatija chocoladeweekend. Naast culinaire hoogstandjes kunnen bezoekers zich verheugen op een gevarieerd muziekprogramma, evenals tal van workshops, lezingen, concerten en tentoonstellingen, voor elk wat wils. Het Chocolade Festival is een van de evenementen waar in Opatija het meest naar wordt uitgekeken, aangezien de stad en chocolade al 17 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dit zoete evenement markeert tevens het begin van Opatija's prachtige adventsprogramma in december.

Maar naast chocolade biedt Opatija uiteraard volop mogelijkheden voor een reis naar een van de mooiste kustregio's van Kroatië. De badplaats heeft een prachtig historisch centrum met een 12 kilometerlange boulevard die langs prachtige tuinen en parken, pittoreske havens en uitnodigende baaien loopt. Voor meer informatie, bezoek www.visitopatija.com

Artupunktura in Zagreb
De derde editie van Artupunktura staat gepland voor oktober en november 2023 en heeft als voornaamste doel om kunst te integreren in openbare instellingen, gemeenschappen en diverse aspecten van het natuurlijke, stedelijke en culturele ecosysteem van Zagreb. Dit unieke project, opgezet door het Verkeersbureau van de stad Zagreb en partners, fungeert als een platform dat diverse kunstenaars en artistieke collectieven verenigt, ondersteunt en promoot om internationale erkenning te verkrijgen. Het evenement begint op 12 oktober en er zullen maar liefst 30 kunstprojecten worden gepresenteerd op verschillende locaties in Zagreb.

De allereerste Artupunktura werd in 2021 georganiseerd door het Verkeesbureau van Zagreb en werd mogelijk gemaakt door de samenwerking met talrijke initiatieven die met hun artistieke projecten en activiteiten in openbare stedelijke ruimten en gemeenschappen hebben bijgedragen aan de oprichting van dit platform. In 2020 dienden deze kunstprojecten en activiteiten als de allereerste menselijke en artistieke uitingen die aan Zagreb werden gewijd na de verwoestende aardbeving te midden van de pandemie. De tweede editie van Artupunktura, gehouden vorig jaar, heeft zich ontwikkeld in haar sociale rol van het verbinden van kunst, de stad en het dagelijks leven.

Dit jaar zal Artupunktura haar rol versterken door zich te richten op nieuwe visies en het stedelijke ecosysteem. Het concept is volwassener geworden en legt de nadruk op het in kaart brengen en communiceren. Klik hier voor meer informatie.

Zagreb is de perfecte bestemming voor een citytrip. De historische hoofdstad en ook de grootste stad van het land is het hele jaar door aantrekkelijk. Maak je citytrip naar Zagreb extra bijzonder door een bezoek aan Artupunktura, een unieke ervaring die kunst en cultuur samenbrengt.