28 september 2024
Thumbnail voor Sunny Cars kijkt terug op drukke zomer: ‘Dit is een opvallende trend’

Sunny Cars kijkt terug op drukke zomer: ‘Dit is een opvallende trend’

Autoverhuurspecialist Sunny Cars kijkt terug op “een succesvolle en drukke zomer”, waarin steeds meer reizigers hebben gekozen voor een huurauto tijdens hun vakantie. “Opvallend is dat de huurauto een van de weinige reiskosten is die in prijs is gedaald, terwijl andere vakantiekosten juist zijn gestegen.”

“Het aantal pick-ups is met maar liefst 35 procent gestegen ten opzichte van de zomer van 2023”, zo meldt Sunny Cars. “De meeste vraag komt vanuit populaire vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee.” Zo vertelde directeur Hans Knottnerus van Sunny Cars ook vorige week al in gesprek met Reisbizz.

Volgens Sunny Cars is het opvallend dat de huurauto een van de weinige reiskosten is die in prijs is gedaald, terwijl andere vakantiekosten juist zijn gestegen. “Daarnaast blijkt uit de data dat steeds meer vakantiegangers op het laatste moment boeken.”

Sterke groei
Uit de cijfers van Sunny Cars blijkt dat steeds meer vakantiegangers kiezen voor een huurauto tijdens hun reis. “Het aantal autohuurpick-ups door klanten uit Nederland en België steeg in juli en augustus 2024 aanzienlijk vergeleken met vorig jaar, met een indrukwekkende groei van 35 procent. Een opvallende trend deze zomer was dat veel reizigers hun huurauto op het laatste moment boekten. Maar liefst 80 procent van de boekingen in juli was voor reizen in de maanden juli, augustus en september 2024.”

Daarnaast blijven de huurprijzen dalen. “In juli was de gemiddelde huursom al lager dan in juni, en in augustus zakte deze verder naar iets meer dan 400 euro per huurauto, het laagste niveau van 2024.”

Topbestemmingen
Zuid-Europese vakantielanden waren ook deze zomer weer bijzonder populair onder autohuurders bij Sunny Cars. “Spanje staat nog steeds fier bovenaan, waarbij de Balearen uitblinken als favoriete bestemming. Griekenland volgt op de tweede plaats, terwijl Italië en Portugal de derde en vierde positie innemen. De Verenigde Staten sluit de top vijf af en is daarmee de enige verre bestemming in deze lijst.

Meest voorkomende schadegevallen
Met de toename in autohuur nam ook het aantal schadegevallen toe. Ongeveer 2000 huurders hadden afgelopen zomer schade aan hun voertuig, wat neerkomt op één schadegeval per 50 opgepikte huurauto's. De meest voorkomende schade was aan banden (30 procent), gevolgd door glasschade (10 procent).