22 oktober 2024
Thumbnail voor Winnaars Stijn en Jolien blikken terug op Travel Challenge: ‘Netwerken was nooit mijn sterkste kant’

Winnaars Stijn en Jolien blikken terug op Travel Challenge: ‘Netwerken was nooit mijn sterkste kant’

In mei vond in Portugal de Travel Challenge voor studenten plaats. De Challenge wordt jaarlijks georganiseerd door arbeidsmarktfonds Reiswerk om nieuw talent te werven en studenten bekend te maken met de reisbranche. Winnaars Stijn van Son en Jolien Giovinazzo  blikken met Reiswerk terug op de week.

Jolien en Stijn werden in het Portugese dorpje Monchique allebei gekroond tot 'Travel Talent 2024' – een unieke situatie, aangezien er normaal slechts één winnaar is. Het was voor het eerst in de 10-jarige geschiedenis van de Travel Challenge dat twee studenten deze titel in de wacht sleepten.

Jolien, recent afgestudeerd aan TIO en nu bezig met een eenjarige master aan de Breda University of Applied Sciences, stapte zonder verwachtingen in de Travel Challenge, zo vertelt ze aan Reiswerk. "Ik liet alles op me afkomen. Netwerken was nooit mijn sterkste kant, ik noemde mezelf geen echte netwerker. Maar dat heb ik nu wel geleerd!” Jolien heeft de Travel Challenge gebruikt om te ontdekken wat ze echt wil in de reisbranche. Het contact leggen met professionals ging haar makkelijker af dan gedacht. "Er is een brug gelegd tussen student-zijn en het werkende leven. Het voelt veel toegankelijker om met bedrijven in gesprek te gaan dan online te solliciteren."

Stijn bevond zich tijdens de Travel Challenge nog in de afrondende fase van zijn studie en was nog niet actief op zoek naar een baan. Toch heeft hij enorm veel waardevolle contacten opgedaan. “Eén van de andere deelnemers liep stage bij hetzelfde bedrijf maar op een ander kantoor in Scandinavië. Tijdens de Travel Challenge is er een mooie vriendschap ontstaan en we hebben elkaar nog een aantal keer opgezocht.”

Nu is Stijn bijna afgestudeerd en heeft hij zijn eerste baan te pakken bij een Destination Management Company (DMC). Zijn deelname aan de Travel Challenge heeft hem nieuwe inzichten opgeleverd, vooral door het spreken met mensen die al in de reisbranche werken. "Het is interessant om te horen hoe zij bepaalde uitdagingen aanpakken en wat hun visie is op de toekomst van reizen."

ANVR Congres
De volgende stap voor Jolien en Stijn is het ANVR-congres in Oman, waarvoor zij een ticket wonnen als onderdeel van hun winst. Hoewel ze nog niet precies weten wat hen te wachten staat, zijn ze er helemaal klaar voor. “Het netwerken hebben we nu onder de knie, dus we gaan vooral luisteren en leren van de professionals’’. Ze zijn ook enthousiast over de nieuwe bestemming. “Het is interessant om te zien hoe andere mensen in de reisbranche zo’n onbekende bestemming benaderen en wat ze ermee doen,” voegt Jolien toe.

Eén spannend moment staat al vast: de speech die ze tijdens het congres zullen geven. "Dat is wel spannend," geeft Stijn toe, "maar we bereiden ons natuurlijk goed voor."

Reiswerk roept studenten die volgend jaar willen meedoen aan de Challenge op zich nu aan te melden. Meer informatie via de link.

Reisbizz was bij de Travel Challenge aanwezig. Lees meer via de link.