Dit is een persbericht
In de maand november staan het Nederlandse en Franse deel van het Caraïbische eiland Sint Maarten geheel in het teken van de gastronomie. Waar in Nederland op 11 november kinderen met snoep worden beloond voor hun zangkunsten, is er in november een maand lang culinair feest voor jong en oud. De combinatie van de Nederlandse en de Franse eetcultuur op het tropische eiland levert een bijzonder palet van smaken en creaties op en is een inspiratiebron voor vele chefs en fijnproevers. Beroemde sterrenchefs uit Nederland, Frankrijk en uit andere delen van de wereld zullen dan ook aanwezig zijn op Fête de la Cuisine om hun knowhow te laten zien en inspiratie op te doen op het eiland dat bekend staat als ‘culinaire hoofdstad van het Caribisch gebied’.
Een mix van wereldse fine food en lokale eettradities
Lokale en internationale chefs, bartenders en wijnprofessionals laten een maand lang de mooiste gerechten en wijn-spijs combinaties proeven. De gastronomische veelzijdigheid van het eiland wordt op spectaculaire manier aan de wereld getoond. En dat niet alleen, het brengt ook de lokale bevolking op een feestelijke en educatieve manier bij elkaar. Zo is het festival een bijzondere leerschool voor lokale studenten die de fijne kneepjes van het vak leren van gerenommeerde chefs. En de Sint-Maartenaren slaan massaal aan het bakken van aardappeltaarten en broodpudding en gaan met elkaar de strijd aan wie de beste limoenpunch en guave sap kan maken. Het wordt volop genieten van fine food, traditionele gerechten, cocktails, wijn, jazz en feesten op het strand.
Een vol en kleurrijk programma
Het programma in november staat bol van proeverijen, muziek en wedstrijden op het hele eiland, met als hoogtepunten van het festival:
Fête de la Cuisine op St. Martin van 11 t/m 22 november
Aan de Franse kant van het eiland vindt het festival plaats van 11 t/m 22 november. Het programma bestaat onder andere uit proeverijen en kookworkshops onder leiding van lokale en internationale chefs. Een indrukwekkende lijst van beroemde sterrenchefs, zoals de Franse Nicolas Sale en Laurent Huguet en de Braziliaanse chef Rafael Piresvan het Institut Paul Bocuse School of Culinary Arts komen hier hun kunsten tonen. De lokale keuken loopt als een rode draad door het hele festival. Ieder jaar wordt een lokaal ingrediënt op een voetstuk geplaatst. Dit jaar is het de bakbanaan die een belangrijke plek inneemt in de Caraïbische keuken en in november de hoofdrol krijgt op de menu’s in de restaurants.