14 juni 2024
Thumbnail voor Pascall van Mastrigt (Face2Face Travel): ‘(social) media zorgt voor onzekerheid bij de klant’

Pascall van Mastrigt (Face2Face Travel): ‘(social) media zorgt voor onzekerheid bij de klant’

Hoe gaat het met je?
Het gaat prima met mij. In het begin was ik boos en verdrietig dat ik alle boekingen die ik had gemaakt weer moest annuleren of omboeken, vooral omdat ik in januari 2020 mijn omzet van het boekjaar ervoor al bijna overschreden had. Maar goed, je lost er niks mee op om boos te zijn, en ik ben andere dingen gaan doen naast het ZRA-schap. Ik ben al bijna een jaar bezig met iets in een andere sector en kan het voorlopig uitstekend combineren. Ik ben een beetje huiverig voor last minute boekingen op het moment, gezien de snel wisselende eisen overal, maar ben er van overtuigd dat we in het voorjaar weer vrij normaal (het nieuwe normaal) kunnen reizen. 

Hoe heeft jouw carrière in de reisbranche  er in het kort uitgezien? 
Ik begon in 2004 als inkoper van hotels voor hotelportaal agoda.com in Thailand en later als affiliate marketing manager. Agoda is tegenwoordig een zusje van Booking.com. Daarna volgden er zeven jaar als e-commerce manager bij Belvilla op de Duitse markt. Daarna werkte ik voor LMX in diverse functies en combineerde dat de laatste vier jaar met het ZRA-schap.

Hoe ben je terecht gekomen als ZRA bij Face2Face Travel?
Ik kende uiteraard de mensen die daar waren aangesloten via mijn werk voor LMX en natuurlijk ook Takis. Het is een kleine club die ik op dat moment het beste vond passen. Veel ondernemersvrijheid kreeg ik ook. En dat was niet overal het geval. 

Hoe gaat het nu met de boekingen?
Eerlijk? Niet super op het moment. Zeker niet na de laatste persconferenties. Ik boek wel incidenteel iets en de boekingen voor het voorjaar en zomer komen wel op gang. Maar ik merk dat er ook weer enorm veel onzekerheid is bij klanten. Met dank aan de (sociale) media. Als ik zie wat daar geroepen wordt op landenforums etc. door leken! Ik moet soms mijn vingers afhakken om niet te reageren. Ik krijg ook soms de vraag van klanten, wat zou jij doen? Ik zeg altijd dat ik wel zou gaan, maar ik ben in veel gevallen bereisder dan klanten. Ik zeg eerlijk tegen dat ze beter kunnen wachten, als ze erg twijfelen. 

Momenteel woon je in Zwitserland. Hoe ben je daar terecht gekomen? 
Mijn man is per 1 oktober voor farmaceut Novartis gaan werken. Ik werk niet meer voor LMX op de Nederlandse markt, dus ik kan nu makkelijk meer naar Zwitserland. Het is fijn dat ik mijn werk gewoon kan voortzetten.

Gaat alles op afstand of reis je regelmatig naar Nederland? 
Ik boek inderdaad gewoon vanaf hier. Ik zoom, bel, app en mail met klanten. Je merkt dat dat ook minder een probleem is omdat iedereen eraan gewend is geraakt door Covid. Ook toen ik nog in Nederland was boekte ik voor klanten die ik nog nooit persoonlijk heb ontmoet. Ook hebben sommigen mensen de reisbescheiden net zo lief per mail. We lopen ze dan samen door per zoom of per telefoon. En dat kan ook prima en zo dragen we ook nog een steentje bij aan het milieu. Bovendien ben ik regelmatig terug en plan ik dan het afgeven van reispapieren etc. In drukke tijden zal ik zeker ook wat langer in Nederland zijn.

Je hebt veel van de wereld gezien en hebt ook op andere plekken in het buitenland gewoond. Wat is de mooiste plek waar je geweest bent?
Zwitserland voelt als naast de deur. Het is zeker voor Limburgers niet heel ver weg. Ik ben een bevoorrecht mens, want we woonden in Thailand, Saudi Arabië en in Bayern in Duitsland. In onze tijd in Thailand heb ik heel veel in Azië gezien, maar ook delen van Australië.

Ik was er al bang voor dat jullie me gingen vragen wat ik het mooiste land vind, dat vragen klanten ook regelmatig. Ik kan ook echt niet één bestemming noemen. Ik blijf Amerika geweldig vinden en ben in veel staten heel goed thuis, zelfs in Hawaii. Mijn lievelingssteden zijn San Francisco en NYC. Hoe vaak je hier ook komt, ze vervelen beiden nooit. Het bedrijf waarvoor ik buiten de branche werk, zit ook vlakbij San Francisco. Geen straf om heen te reizen! Maar ook Zuid Afrika en Canada hebben mijn hart gestolen. En naast Thailand vind ik in Azië Japan een fantastisch land. En dan loop ik nog graag in de bergen. Dat is voor mij de beste manier om alles even te vergeten. Daarom antwoord ik meestal dat een land of regio voor mij alles moet bieden. Ik moet af en toe kunnen relaxen, maar ik trek het liefst erop uit om zoveel mogelijk te zien. Een combi van city, natuur en cultuur zeg maar. Ik heb weinig rust in mijn kont, mijn man is daar inmiddels wel aan gewend…

Wat is iets leuks waar je momenteel aan werkt? 
Ik ben nu bezig met een Canada rondreis voor mensen die al twee keer moesten annuleren wegens Covid. Het is een combi met bezoek aan familie. Ze waren de laatste keer in tranen dat ze weer niet konden gaan. Gelukkig kon ik alle hotels zonder kosten annuleren en kon ik ook nog de tickets terugbetaald krijgen. Minder mooi voor hen is dat de reis nu bijna 1500 euro duurder is dan in 2020. Voor mij wel beter uiteraard. Daarnaast heb ik net een uitgebreide Lissabon city trip van een week geboekt inclusief verschillende excursies. Vind ik ook super. En ik zit met mijn hoofd op de Malediven voor een huwelijksreis later in 2022. En ik heb net een eigen trip voor april geboekt naar Porto en de Douro vallei. Kijken we enorm naar uit!Recente berichten