21 juni 2024
Thumbnail voor Thiebout van den Bergh over Oostenrijk als zomerse én winterse vakantiebestemming

Thiebout van den Bergh over Oostenrijk als zomerse én winterse vakantiebestemming

Oostenrijk focust zich voornamelijk op de Duitse markt. Hoe zijn jullie van plan om je toch ook te richten op Nederlandse toeristen?
Nederland is sinds jaar en dag, na de Duitse markt, de grootste en dus belangrijkste buitenlandse markt qua toerisme voor Oostenrijk. Wij noteerden in de winter van 2018/2019, de tot nu toe laatste ‘gewone’ winter vanuit de Nederlandse markt, 6,2 miljoen overnachtingen en ruim 1.1 miljoen aankomsten. Wij zijn met Oostenrijk op wintersportgebied absolute marktleider in Nederland. Circa 60 procent van alle Nederlanders die jaarlijks op wintersport gaan, gaan naar Oostenrijk. Nederlanders wisten Oostenrijk in de zomer al te vinden, maar dat is de laatse jaren ook steeds meer geworden.

Wij zijn onlangs voor het derde jaar achtereen onze fietscampagne begonnen in Nederland doordat wij Oostenrijk steeds meer positioneren als ideaal land om te fietsen. Vooral voor de recreatieve fietser maar ook voor anderen. Verder starten wij as we speak onze grote zomercampagne op en sinds deze week zijn op vele tv zenders onze Oostenrijk tv spots te zien.

Welk imago wil Oostenrijk neerzetten?
Onze primaire doelgroep zijn de ‘individual cosmopolitans’; gemiddeld tussen de 30 en 55 jaar, wereldwijs, individueel, digitaal, goed opgeleid, op zoek naar nieuwe avonturen, vaak meerdere kinderen en een wat hoger inkomen. Een beetje onder het motto: het leven en de wereld biedt zoveel moois. Wij zullen ons de komende jaren meer specifiek richten op 4 hoofdthema’s; beweging, Erholung (relaxen, beetje bijkomen van de alledaagse hectiek), inspiratie en culinair. Door middel van ‘sterren’ op dit gebied een beetje een podium te geven, zullen wij inspelen op deze thema’s.

Interessant is ook de best sterke groei de afgelopen zomers; je ziet duidelijk een jongere doelgroep opstaan die het wandelen en sportief en actief in de bergen bezig zijn weer ‘herontdekt’.

Wanneer verwachten jullie dat Nederlandse toeristen weer terug zullen keren in Oostenrijk?
Ik hoop en denk snel! Wij zitten nu natuurlijk op een kantelpunt wanneer het weer ‘mag’. Ook is het natuurlijk vanuit Oostenrijkse kant belangrijk hoe vanuit daar wordt gekeken naar het aantal besmettingen hier in Nederland. De 3 g’s (gevaccineerd, getest, genezen) zijn in elk geval extreem belangrijk en zullen ons waarschijnlijk nog wel even ‘begeleiden’.

Hoe bereidt het land zich voor zodat het klaar is om toeristen te ontvangen?
Oostenrijk heeft eigenlijk vorig jaar al vanaf het begin van de pandemie enorm sterk ingezet op het thema veiligheid en testen. Denk aan de vele, vele veiligheidsscenario’s die toen al tot in de puntjes waren uitgedacht voor het afgelopen winterseizoen, dat voor wat buitenlandse bezoekers dus helaas in het water viel. Ja, Oostenrijk is er zeker klaar voor weer de toeristen deze zomer te ontvangen, die zich overigens gratis kunnen laten testen als ze in Oostenrijk op vakantie zijn.

Met welke beperkingen heeft de horeca nog te maken?
Sinds 19 mei zijn de restaurants overal weer open. Bezoekers moeten worden geregistreerd en bij binnenkomst wordt er gevraagd om een actuele negatieve covid test, een bewijs van vaccinatie of een bewijs dat je genezen bent. Verder zal je een mondkapje moeten dragen als je loopt door het restaurant en zit er een maximum aan het aantal gasten aan één tafel. Ook sluiten de restaurants om 22.00 uur.

Wat zijn plekken (of activiteiten) die toeristen, volgens jullie, echt moeten bezoeken in Oostenrijk?
Tja... dan ben ik wel even bezig. Een paar tips dan? Maak eens een huttentocht in de Oostenrijkse bergen, overnacht in een hooggelegen hut en ervaar de unieke sfeer. Bezoek eens één van de kerstmarkten in Wenen of Innsbruck in december. Maak eens een city trip naar Graz en ga dan ook fietsen in de wijnbergen. Praat eens met de boer op die afgelegen alm en probeer wat mee te krijgen van zijn dagelijks leven of bezoek de lokale boerenmarkten en proef die pure smaken. Neem een taartje bij Tomaselli in Salzburg of bij Demel in Wenen en bezoek dan direct ook even het Naturhistorisches musem en waan je terug in vorige eeuwen. En zo kan ik nog wel even doorgaan…Recente berichten