16 juni 2024
Thumbnail voor Aanstaande vrijdag weer vrijwel geen treinen naar Schiphol

Aanstaande vrijdag weer vrijwel geen treinen naar Schiphol

SCHIPHOL - Aanstaande vrijdag, 9 september, staakt het NS-personeel opnieuw in de regio´s Noordwest en West. Daardoor zullen er die dag vrijwel geen treinen van en naar Schiphol rijden. Reizigers dienen een alternatief vervoermiddel te zoeken, zoals de auto. Ook volgende week dinsdag en donderdag zal het treinverkeer waarschijnlijk ernstig verstoord zijn.


Er is nog altijd geen cao-akkoord tussen de vakbonden en de NS-directie. Daarom heeft het personeel besloten om opnieuw te gaan staken, nadat er in de afgelopen twee weken al vijf dagen gestaakt werd. Aanstaande vrijdag is de eerste stakingsdag in de regio´s West en Noordwest, die grotendeels overeenkomen met de provincies Zuid- en Noord-Holland.

Volgende week dinsdag, 13 september, is de tweede stakingsdag: in de regio´s Oost, Zuid en Noord wordt dan het werk neergelegd. Op die dag zullen er vanuit de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Groningen, Drenthe en grote delen van Gelderland en Overijssel geen of vrijwel geen Intercity´s rijden naar Schiphol.

Op donderdag 15 september volgt de regio Midden: mogelijk besluit de NS dan weer om uit voorzorg landelijk het treinverkeer stil te liggen, aangezien Utrecht het hart van het spoornetwerk is en daar ook de aansturing zit. Dat stilleggen gebeurde ook de vorige keer dat de regio Midden staakte (afgelopen dinsdag). Toen reed alleen de Sprinter Schiphol - Amsterdam CS nog. Als de NS daartoe opnieuw besluit, zal er ook donderdag de 15de dus vrijwel geen treinverkeer naar Schiphol zijn. 

De NS-vakbonden willen een forse loonsverhoging om gecompenseerd te worden voor de hoge inflatie en om het werken bij de NS aantrekkelijker te maken. Het spoorwegbedrijf kampt met een enorm personeelstekort. Maar volgens de NS-directie zijn de eisen veel te gortig en zouden ze bij elkaar opgeteld tot een salarisverhoging van 20 procent leiden.