19 juli 2024
Thumbnail voor ACM: Meer controle op reissom inclusief bijkomende kosten nodig

ACM: Meer controle op reissom inclusief bijkomende kosten nodig

DEN HAAG - De Autoriteit Consument & Markt heeft gemeld dat reisaanbieders vanaf nu de prijzen inclusief bijkomende kosten moeten gaan vermelden in of bij de advertentieprijs. De ACM vindt dat reisaanbieders nog te vaak onduidelijke prijzen hanteren, waardoor de consument op het verkeerde been wordt gezet.


De ACM is van mening dat de consument recht heeft op eerlijke en duidelijke prijzen, zodat zij de verschillende aanbiedingen goed kunnen vergelijken. Volgens Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM moet de prijs daarom in één oogopslag duidelijk zijn. “De consument mag niet pas in het boekingsproces geconfronteerd worden met allerlei kosten."

‘I’-symbool
In de reisbranche is het gebruikelijk om de bijkomende kosten te vermelden onder het ‘i’-symbool. Uit onderzoek blijkt echter dat consumenten nauwelijks op dit symbool klikken, waardoor de informatie niet gezien wordt. De ACM ziet het gebruik van het ‘i’-symbool daarom ook als niet transparant.

Juiste prijsvermelding
De prijs is voor een consument een belangrijk aspect bij het vergelijken en bepalen van de keuze. Binnen de bijkomende kosten vallen bijvoorbeeld reserveringskosten, maar ook schoonmaakkosten of bedlinnen als je verplicht bent dit af te nemen. Als deze kosten vanaf het begin duidelijk vermeld worden, kan de consument deze kosten meteen bij zijn afweging betrekken.

Naleving
Vanaf april zal de ACM starten met het controleren van aanbieders van accommodaties op vakantieparken, waarna de controle van andere reisaanbieders zal volgen. De ACM zal voornamelijk kijken naar de manier waarop de bijkomende kosten vermeld zijn. Aan reisaanbieders die hun prijzen niet juist vermelden, kan de ACM sancties opleggen.