5 oktober 2024
Thumbnail voor ACM verliest zaak tegen reisaanbieders, dreigende boete geschorst

ACM verliest zaak tegen reisaanbieders, dreigende boete geschorst

De Autoriteit consument en markt (ACM) heeft een rechtszaak tegen drie aanbieders van pakketreizen verloren. De ACM had lasten onder dwangsom opgelegd aan de drie partijen omdat de reisbureaus “zich schuldig zouden maken aan oneerlijke handelspraktijken door bij pakketreizen op de startprijzen een vanaf-prijs te vermelden die nog tijdens het boekingsproces opwaarts of neerwaarts kan wijzigen.”

De rechtbank in Rotterdam heeft vorige week geoordeeld dat de ACM de richtlijnen verkeerd uitlegt, en daarom worden de lasten onder dwangsom geschorst. “De voorzieningenrechter begrijpt de toelichting dat het verschil tussen de eerst getoonde vanaf-prijs en de prijs die na de prijscheck wordt getoond, wordt veroorzaakt door wijzigingen in de beschikbaarheid of de prijzen van de reiselementen die door de leveranciers van verzoeksters worden aangeboden”, zo valt te lezen in de uitspraak. “De eerst getoonde vanaf-prijs was op het moment dat de pakketreis op de website werd geplaatst juist en actueel, maar door wijzigingen in beschikbaarheid en door dynamic of fluid pricing door de leveranciers van de reiselementen, is deze prijs achterhaald. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de ACM het geciteerde gedeelte van de Richtsnoeren inzake de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken van de Europese Commissie verkeerd uitlegt.” Om welke drie reisaanbieders het ging, werd niet bekendgemaakt.

De ACM moet nu eerst een beslissing nemen over het bezwaar dat de reisbureaus hebben aangetekend. Door naar de rechter te stappen voorkomen de reisbureaus ook dat de lasten onder dwangsom gepubliceerd worden en blijven de namen van de betreffende aanbieders vooralsnog onbekend.