19 juli 2024
Thumbnail voor Air Transat houdt rekening met afketsen overname door Air Canada

Air Transat houdt rekening met afketsen overname door Air Canada

MONTREAL - Air Transat bereidt zich voor op het mogelijke afketsen van de geplande overname door Air Canada. “We moeten alle opties bekijken voor het geval het niet doorgaat”, zegt topman Jean-Marc Eustache van moederbedrijf Transat.


De twee luchtvaartmaatschappijen voeren sinds 2019 overnamegesprekken. In mei bracht Air Canada een bod uit op Air Transat van omgerekend 335 miljoen euro. Door de impact van de coronacrisis op de internationale luchtvaartwereld werd de waarde van Air Transat in oktober naar beneden bijgesteld, waardoor de prijs nu omgerekend 122 miljoen euro bedraagt.

De aandeelhouders van Air Transat stemde in december vorig jaar in met de verkoop, waarna  er begin februari van dit jaar groen licht kwam vanuit de Canadese overheid. Hoewel Air Canada en Air Transat Canadese bedrijven zijn bemoeit ook de Europese Commissie zich met de overnamedeal. Er wordt onderzocht wat de effecten zijn van de samensmelting op de concurrentieverhoudingen op de markt tussen Europa en Canada. In Brussel bestaat vrees dat Air Canada, dat bovendien een overzeese joint venture heeft met Lufthansa en United Airlines, straks een te dominante positie krijgt.

Aanvankelijk zou de Europese Commissie uiterlijk 15 februari uitsluitsel geven in de zaak, maar die deadline werd niet gehaald. De Commissie heeft naar eigen zeggen aanvullende informatie nodig om tot een gedegen oordeel te komen. Daardoor wordt er pas halverwege 2021 witte rook uit Brussel verwacht.

Volgens Eustache moet er rekening mee worden gehouden dat er een negatief oordeel komt uit Brussel. Daarnaast kunnen zowel Air Transat als Air Canada nog onder de deal uit, mocht de markt nog verder verslechteren. “Onze prioriteit is nu om nieuw kapitaal aan te trekken, aan ons herstelplan te werken en alle toekomstmogelijkheden te bekijken als de deal met Air Canada toch niet rond komt”, zei hij in een toelichting op de kwartaalcijfers.

In februari werd met de Canadese overheid afgesproken dat er op korte termijn 250 miljoen dollar kan worden geleend als dat nodig is. Er wordt nog onderhandeld over een langlopende lening van 500 miljoen dollar.