17 april 2024
Thumbnail voor Anja Bos (True Places Travel): ‘De beleving van reizen is nu nog intenser’

Anja Bos (True Places Travel): ‘De beleving van reizen is nu nog intenser’

DOORN - Onlangs maakte reisagent Anja Bos een reis door Zuid-Afrika samen met haar gezin. Na het nieuws van de nieuwe omikronvariant sloeg de twijfel ook bij haar toe om af te reizen. Die twijfel bleek achteraf niet nodig, Anja en haar gezin hebben een fantastische rondreis gemaakt. In dit reisverslag neemt ze ons mee langs de vele mooie plekken die ze heeft bezocht.


Toegegeven, het was niet erg moeilijk om mijn man over te halen voor een kitesurfvakantie naar Zuid Afrika. Als er ergens te surfen valt, wil hij wel mee op reis. En wie wil er nu niet een zonnige break in de grauwe wintermaanden? Naast kitesurfen in Langebaan, een vakantiestadje ten noorden van Kaapstad, stond ook een kleine tour door de Westkaap gepland. We bezochten Kaapstad, Oudtshoorn, Knysna en Stellenbosch tijdens onze 12-daagse roadtrip.

Toch twijfel
We vertrokken op Eerste Kerstdag. Maar dat het vertrek niet zo vanzelfsprekend was, mag duidelijk zijn. Het nieuws dat omikron werd ontdekt in Zuid-Afrika én de berichten dat 1 op de 10 passagiers besmet bleek te zijn, kennen we allemaal. Er kwam een vliegverbod en wij twijfelden of onze reis door kon gaan. Zeker de berichtgeving in de Nederlandse media was erg negatief. Ik durfde niet eens te vertellen wat onze plannen waren voor de kerstvakantie. Maar dan heb je als reisagent ook een voordeel, namelijk diverse rechtstreekse contacten in Zuid-Afrika. Zij informeerden mij dat er werd gereisd en dat alle voorzieningen, culturele instellingen etc. open zouden zijn en eigenlijk alle accommodaties voldoen aan het ‘Safe Travels’ protocol, opgesteld door de World Travel & Tourism Council.

Ja, ook in Zuid-Afrika is er corona
Ja, je moet voor de terugreis naar Nederland voldoen aan de eisen van een negatieve test en ja, ook in Zuid-Afrika is er corona. Wat dat betreft is het hetzelfde als in Nederland, met wel het verschil dat er in Zuid-Afrika veel meer ruimte is en je vooral buiten leeft omdat het daar zomer is. Mochten we besmet raken, moet je in zelfquarantaine, dus in een zelfgekozen accommodatie. Ook dat is niet anders dan in Nederland. We zorgden voor een goede reisverzekering (ANWB) die de eventuele quarantainekosten dekt, ook in oranje gebieden, en zochten alvast naar een huisje met mooi uitzicht op de zee. Laptop mee, dan hoeft een quarantaine niet eens vervelend te zijn.

Was dit het allemaal waard?
Maar goed, deze Hollandse nuchterheid en flexibiliteit is niet voor iedereen weggelegd. Je moet wel echt willen reizen en al met al geeft al het geregel en gedoe wel extra spanning tijdens de heen- en terugreis. Was dit het allemaal waard? Het antwoord is heel simpel: een volmondig JA! Echt, zeker het besef dat het niet (meer) zo vanzelfsprekend is om op reis te gaan, maakt de beleving des te intenser. Ik heb nog nooit zo vaak geroepen “oh wat is het hier mooi”.

We genoten dubbel van het uiteten gaan en natuurlijk ook de vrijheid om overal te genieten. In onze beleving is de kans om besmet te raken in Zuid-Afrika zoveel kleiner dan in Nederland. Iedereen houdt zich netjes aan de basisregels. Mondkapjes worden gedragen en handen gedesinfecteerd in elke winkel, restaurant en bij elke excursie of activiteit. Vaak werd ook de temperatuur gemeten. De bewoners en ook de (lokale) toeristen willen geen lockdown meer, en snappen dat je dan goed voor elkaar moet zorgen door voorzichtig te zijn en besmettingen te voorkomen. Men spreekt elkaar ook aan op de basisregels.

Op tour
En dan de reis zelf. Na ons verblijf in Langebaan waar we ook genoten hebben van de prachtige witte stranden en azuurblauwe zee, reden we naar Kaapstad. Op uitnodiging van ResiRest maakten we een zeer boeiende Townshiptour en aten we bij mensen thuis. Overigens ook hier werd aan alle maatregelen gehouden. Het was zeker één van de hoogtepunten tijdens onze reis. Een tour naar de pinguïns en Kaap de Goede Hoop mocht uiteraard niet ontbreken tijdens deze reis.

In Kaapstad beklommen we Lions Head met een spectaculair uitzicht over de Tafelberg en we vierden ’s avonds Oud en Nieuw in een restaurant met livemuziek aan de Waterfront. Vervolgens reden we over de panoramische route 62 door de semiwoestijn Kleine Karoo naar Oudtshoorn. Hier maakten we een game-drive bij Buffelsdrift en bezochten we uiteraard ook een struisvogelboerderij. We verbleven in een safaritent van Africamps, echt een aanrader. Een luxe ingerichte tent op een hele ruime camping met slechts vijftien tenten. ’s Avonds zagen we de springbokkies lopen bij het meer en telden we oneindig veel sterren. Na Oudtshoorn reden we via de Robbertsonpas naar de kust van Knysna. Hier hebben we een paar dagen kunnen chillen, surfen en genieten van de heerlijkste visrestaurantjes. We eindigden onze reis in Stellenbosch waar we genoten van een heerlijke lunch op een wijngaard en natuurlijk even op de foto moesten bij de bekendste winkel van Zuid-Afrika.

Reizen kan echt
Onze conclusie was dat reizen weer kan en het je meer dan goed doet in deze tijd. En niet alleen ons, ik hoef bij collega’s niet te betoeng dat reizen ook super belangrijk is voor de lokale economie en het natuurbehoud. De inkomsten van toeristen worden erg gemist en zijn van onmetelijk belang voor de toekomst. Ik hoop dan ook dat dit prachtige land weer veel door jullie geboekt gaat worden.