13 mei 2024
Thumbnail voor Antonia van Gaalen: Als stedentrip is Dublin niet zo bekend, maar zeker de moeite waard

Antonia van Gaalen: Als stedentrip is Dublin niet zo bekend, maar zeker de moeite waard

DUBLIN - Samen met drie collega Travel Counsellors reisde Antonia van Gaalen eerder deze maand af naar de Ierse hoofdstad Dublin. De stad stond al een hele tijd op haar verlanglijstje. “Als stedentripbestemming is er weinig vraag naar Dublin, in vergelijking met bijvoorbeeld Londen of Parijs. We besloten deze stad zelf te ontdekken om er meer over te weten te komen.” Antonia vertelt in gesprek met Reisbizz over de trip.


Antonia en haar collega’s Saskia Neijsen-Davidson, Renata Schoon en Marjorie Gelens verbleven vier nachten in het centrum van Dublin. “Vanuit Dublin kun je met een trein naar de kust reizen, maar vanwege het koude weer bleven we alleen in de stad. Dat is een geschikter uitstapje als je mooi weer hebt. Daarnaast heeft Dublin zoveel te bieden, dat je met vier dagen al tijd te kort komt”, vertelt Antonia.

Waar verbleven jullie?
“De eerste nacht sliepen we in het Riu Plaza The Gresham, een prachtig historisch pand aan O’Connell Street. Dit hotel ligt op loopafstand van Grafton Street en Henry Street in het winkelgedeelte van de stad en is van alle gemakken voorzien met ruime kamers, een mooie ontvangsthal, bar en ontbijtzalen. Nadeel is dat het wat minder persoonlijk is en het ontbijt wat minder aantrekkelijk.

De andere nachten verbleven we in The Green Hotel. Een boutique hotel met een ideale ligging voor het uitgaansleven met restaurants en bars en op korte afstand van onder andere Trinity College. The Green Hotel is een heerlijk hotel die wat kleiner en persoonlijker is. Er zijn mooie ruime kamers en een gezellige lounge en ontbijtruimte. Hier is het nadeel dat je ’s avonds niet een hapje en een drankje kunt doen.”

Wat hebben jullie allemaal gedaan in Dublin?
“We hebben een streetfood tour gedaan, wat echt een aanrader is als je Dublin bezoekt. Dit was ook mijn hoogtepunt van de reis. In ruim drie uur tijd ontdek je in een kleine groep de stad op een andere manier. Je krijgt veel leuke informatie vooral over het leven van de Ieren in het verleden en je maakt meerdere stops waar je de Ierse keuken leert kennen. Van lokale aardappelkoekjes tot fish en chips. Ook een glas Guinness bier hoort daar natuurlijk bij.

Een bezoek aan The Guinness Store mag ook niet ontbreken. In dit reusachtige pand wordt je interactief meegenomen in het proces van het maken van het bier. Ook vertellen ze over de familie Guinness en het ontstaan van het product. Na afloop drink je een Guinness in één van de bars in het pand. Met tienduizend bezoekers per dag is het wel nodig om vooraf aan kaartje te kopen.

The Book of Kells op de campus van Trinity College is een grote trekpleister in Dublin. Dit is een boek uit de negende eeuw over de vier evangeliën. Je kunt een app downloaden waarin van alles wordt uitgelegd over het boek, waarna je de route volgt naar The Old Library Exhibition, een grote historische bibliotheek. Prachtig om rond te lopen. Ook hier is een reservering nodig en goed om te weten is dat vanaf januari 2023 de bibliotheek voor ongeveer twee jaar gaat sluiten in verband met een restauratie.

Winkelen en lekker eten en drinken hoort ook bij een trip naar Dublin. Het populaire Grafton Street is hier ideaal voor, maar ook de kleinere zijstraten zij zeker de moeite waard. De wijk Temple Bar is ook erg druk met een gezellig sfeertje in de bars.”

Welke tips zou je je klant meegeven als ze een stedentrip willen maken naar Dublin?
“Voor een ander soort stedentrip is Dublin een zeer fijne stad. Dublin is heel compact wat het makkelijk en overzichtelijk maakt. De Ieren zijn erg gastvrij en behulpzaam. In het voorjaar is het leuk om de trein naar Howth te pakken, waar je kunt genieten van de kust. Dublin heeft eigenlijk alles wat je van een stad verwacht. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar. En Dublin is trouwens ook maar 1 uur en 20 minuten vliegen.

Ik wil graag nog even het Iers Verkeersbureau bedanken voor hun hulp en informatie tijdens onze trip.”