8 september 2024
Thumbnail voor ANVR: ‘Gebruik ‘oranje-verklaring’ overbodig door nieuwe reisadviezen’

ANVR: ‘Gebruik ‘oranje-verklaring’ overbodig door nieuwe reisadviezen’

LEUSDEN - De ANVR heeft in juli vorig jaar voor haar leden een voorbeeld-verklaring opgesteld die kon worden gebruikt bij het verkopen van een reis naar een bestemming met een oranje reisadvies, zowel voor het moment van boeken als het moment van reizen. De ANVR geeft een reactie op alle vragen over het gebruik van de verklaring met de nieuwe reisadviezen.


De brancheorganisatie krijgt momenteel veel vragen of deze voorbeeld-verklaring ook gebruikt kan worden voor situaties waarbij een bestemming die nu op groen of geel staat maar die wellicht in de toekomst alsnog weer een oranje reisadvies krijgen. Het antwoord is nee. “We hebben deze verklaring gemaakt voor de situatie waarbij landen een negatief reisadvies hadden enkel en alleen vanwege de aanwezigheid van Covid-19 en er wel reizen konden worden uitgevoerd én de klant op vakantie wilde”, vertelt Frank Radstake van de ANVR. “Nu de overheid in haar beleid weer vrijwel geheel teruggaat naar de reisadviezen van voor corona, is het gebruik van de verklaring niet meer nodig.”

Volgens Radstake past de verklaring sinds zelfs gisteren niet meer. “Immers, als de overheid in de toekomst zou besluiten een land vanwege de pandemie alsnog op oranje te zetten, dat is dat vanwege de aanwezigheid van een nieuwe virusvariant op de plaats van bestemming. In een dergelijk geval is er hoogstwaarschijnlijk weer sprake van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden op de bestemming.” Radstake stelt dat de eerder door de klant getekende verklaringen nog wel gelden, maar in principe niet meer nodig zouden hoeven zijn.